Nowoczesna stodoła

Siły natury, które rządzą na wyspie, czyli morze, słońce oraz wiatr, zdeterminowały cały projekt na tyle mocno, że wydaje się, iż przyroda wyrzeźbiła jego kształt. Nie pasuje on do żadnych klasycznych wzorców, więc również materiały wybierane były po dogłębnej analizie kolorów i tekstur, jakie występują w tym środowisku.
W rezultacie powstał osobliwy, architektoniczny kształt, który przypomina drewniany diament, z każdej strony wyglądający nieco inaczej. Dom jest jednak w pełni zintegrowany z krajobrazem, tworząc subtelne połączenia między wnętrzem i najbliższym otoczeniem.
Dom ma charakter nieco loftowy i umożliwia „spacer po wydmach”, ponieważ przestrzenie wewnętrzne układają się spiralnie wokół osi centralnej budynku. Można przechodzić z platformy na platformę, z  których kolejna jest tylko kilka kroków wyżej niż poprzednia. Dzięki temu poszczególne pomieszczenia nawiązują ze sobą interesujące relacje wizualne i przestrzenne, otwierając się co kilka kroków na inne krajobrazy.
Taki nietypowy, skrojony na miarę projekt możliwy był dzięki intensywnej współpracy architekta z klientami. Holistyczne podejście do projektu, przy którym starannie przemyślano każdy detal nie tracąc jednak z pola widzenia  głównych założeń projektu, pozwoliło spełnić każde życzenie klientów, integrując jednocześnie architekturę, wnętrze i krajobraz.
Szacunek do przyrody przełożył się również na wybór odpowiedniej metody budowlanej, która opierała się na wykorzystaniu prefabrykowanych, modułowych paneli drewnianych, które wcześniej zaprojektowano wykorzystując oprogramowanie BIM. Pozwoliło to również drastycznie zredukować czas budowy. Zastosowanie dużych ilości drewnianych materiałów, wprowadzenie pasywnych metod związanych z ograniczeniem start ciepła oraz samowystarczalność związana z zastosowaniem paneli słonecznych i kominka na biomasę pozwoliły stworzyć niezwykle ekologiczny projekt, pozostawiając minimalny ślad ekologiczny.

Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej