Nowoczesna stodoła

Zaprojektowali go architekci z firmy Fearon Hay Architects, tworząc obitą drewnem konstrukcję z dwuspadowym dachem. Wnętrze otwiera się na dziedziniec, miejsce do gotowania i palenisko.
Właściciele chcieli mieć dom, który umożliwiał im będzie prowadzenie wiejskiego stylu życia, i który pokaże ich miłość do pracy w drewnie, zapewniając jednocześnie wiele przestrzeni do wspólnego spędzania czasu i przyjmowania licznych gości i przyjaciół.

Elewację domu oraz dach wykonano z pochodzącego z okolicy drewna, a konstrukcję i fundamenty z wylewanego na miejscu betonu. Ten ostatni materiał widoczny jest we wnętrzu domu i dodaje on wagi i siły sporym przestrzeniom wewnętrznym. Ciemne drewno na podłodze przechodzi na werandy, płynnie łącząc się ze starannie skoszonymi trawnikami i betonowymi dziedzińcami. Zadaszone tarasy osłonięto przesuwanymi elementami z pionowych desek, które zamykają lub eksponują zewnętrzne przestrzenie stosownie do potrzeb właścicieli.

Lokalizacja: Auckland, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej