Nowoczesna stodoła

Architekci mieli za zadanie stworzyć dom, który stanie w szczególnie wrażliwym miejscu, nie rzucając się w oczy i nie rywalizując z otaczającą go naturą. Mieli też uwzględnić i zachować istniejącą na działce roślinność. Nowy budynek zastąpił stary, który po zakończeniu działalności rolniczej prowadzonej w tym miejscu jeszcze pół wieku temu, był używany w mocno okrojony sposób i dla obecnych potrzeb był niewystarczający.
Sporym wyzwaniem było stworzenie większego domu, który miał dopasować się do powierzchni zewnętrznej starego budynku i jego lokalizacji zorientowanej na kierunek południowy. Duże znaczenie zwrócono więc na odpowiedni zamysł wnętrza.

Kuchnia i sąsiadujący z nią salon stanowią najważniejszą część nowego domu. Te dwa pomieszczenia nie tylko wyróżniają się przez kompletnie inną organizacje przestrzeni, ale też mają dwie różne wysokości sufitów. Zmiana wysokości przy stopniu oraz otwarte półki kuchenne nie tylko łączą, ale też jednocześnie oddzielają dwie przestrzenie.  
Elewacja domu została unowocześniona, ale wciąż jest tradycyjna, ponieważ w tym rejonie domy często wykończone są drewnem świerkowym. Także materiały zastosowane we wnętrzu są proste i konsekwentnie wykorzystywane, łącząc przemysłową sklejkę z betonem i sękatym drewnem świerkowym.

Lokalizacja: Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej