Nowoczesna stodoła

Z tego powodu właściciele od razu zakładali, że większość czasu będą spędzali wewnątrz. Z drugiej jednak strony dom znajduje się w miejscu, w którym może korzystać z pięknych widoków na zielone łąki i lasy. Wszystkie te cechy lokalizacji uwzględnili architekci tworząc budynek, który skupia się na życiu mieszkańców w jego ścianach, ale wprowadza do wnętrza otoczenie zewnętrzne, eliminując poczucie zamknięcia i dostarczając więcej naturalnego światła.
Dom stanął w najwyższym punkcie działki, co pozwoliło skorzystać z pięknych widoków, a jednocześnie wprowadziło więcej światła dziennego. Wiele okien i przeszkleń włączonych w projekt rozjaśniło pomieszczenia oraz zapewniło lepsze połączenie z otaczającą dom przyrodą.

Podczas projektowania architekci wzięli pod uwagę rodzimą architekturą niemieckich osadników tworząc wydłużoną formę i proste linie budynku z dwuspadowym dachem. Dodali ulokowane wysoko świetliki, które podkreślają charakter strychu. To miejsce magazynuje ciepło i otwiera się na dwie strony domu. Nawiązując do tutejszej architektury, projekt wykorzystuje wytwarzaną lokalnie i malowaną wcześniej cynkową elewację, która przykryła ściany zewnętrzne w miejscach niezadaszonych, łącząc ją z certyfikowanym obiciem cedrowym, które zastosowano przy wejściu. Oba materiały były stosowane wcześniej w czasach kolonialnych na elewacjach domów i magazynów, chroniąc wnętrze przed wodą i wilgocią.

Wnętrze domu zorganizowano na planie dużej osi, która łączy i organizuje przestrzenie domu. Przestrzenie dzienne wychodzą na ogród oferując widoki na pobliskie pola, a części użytkowe domu umiejscowiono po drugiej stronie osi. W jednym końcu budynku urządzono sypialnie, które korzystają ze słońca po stronie wschodniej i północnej, a na drugim końcu powstał zimowy ogród, otwierając się na kierunek zachodni. Pomiędzy tymi przestrzeniami znalazł się duży salon o podwójnej wysokości. To właśnie w tym miejscu urządzono też kuchnię i jadalnię, wstawiając tu również piec, który jest głównym źródłem ogrzewania domu. To właśnie wokół niego toczy się rodzinne życie w długie, zimowe dni i wieczory. W miesiącach letnich ogród zimowy staje się tarasem ze szklanymi ekranami, które można przestawić  w kierunku zewnętrznego podwórza.

Architekci zadbali o właściwe ocieplenie dachu i ścian, stosując też wysokiej jakości okna, które zapobiegają ucieczce ciepła, zapewniając odpowiednią temperaturę wnętrza przez całą zimę. Dodatkowo stworzyli też specjalną przestrzeń między drzwiami wejściowymi, która ma zapobiec wyprowadzaniu ciepła z wnętrza na zewnątrz. W lecie komfort zapewnia naturalna wentylacja domu, którą uwzględniono w projekcie, dbając o optymalne możliwości wietrzenia pomieszczeń. W ten sposób właściciele mogą żyć w pełnym komforcie i harmonii z naturą.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej