Nowoczesna stodoła

Rozmowa szybko zeszła więc na temat tego co należy zachować, co wykorzystać ponownie, a co zupełnie usunąć. Naturalną odpowiedzią wydawało się zburzenie całości i rozpoczęcie budowy wymarzonego domu od nowa, ale mocna struktura budynku zdecydowała o przyjęciu planu, który był bardziej zrównoważony.
Architekt zdecydował się powiększyć maksymalnie tylną część budynku, usuwając niską konstrukcję antresoli i odsłaniając wysokie sklepienie sufitu, które podkreśliły jeszcze wyeksponowane drewniane belki. Takie rozwiązanie pozwoliło też na zastosowanie okna o podwójnej wysokości, które zalewa światłem zwrócone na południe przestrzenie dzienne domu.

Wszystkie materiały zostały starannie dobrane pod względem ich trwałości i odporności, ponieważ właściciele wyrazili jasne życzenie, by wykończenia były trwałe i odporne na „prawdziwe, rodzinne życie”. Czerwona cegła, która była wyróżniającym się elementem starego domu, teraz stała się głównym punktem dla całej palety wybranych materiałów.
Dzięki gruntownej renowacji dom w stylu edwardiańskim, znajdujący się w Melbourne w Australii, zyskał lżejsze, jaśniejsze wnętrza oraz dodatkową sypialnię główną. Kolory, wzory i tekstury odgrywają tu kluczową rolę, współgrając z wszystkimi detalami. Cała powierzchnia parteru zwiększyła się nieznacznie, ponieważ architekt wykorzystał głównie dawną konstrukcję domu. Stworzył jednak piękne, zaciszne podwórze z tyłu domu, które nie tylko powiększa przestrzeń wewnętrzną, ale też obejmuje basen, spa, obręcz do gry w koszykówkę, miejsce do przechowywania drewna oraz osłonięty taras.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej