Nowoczesna stodoła

Składa się z kilku budynków obitych stalą kortenowską, ale inspirowanych wyglądem tradycyjnych chat rybackich.
Właściciele tego domu kupili około 80-arową działkę, przylegającą do farmy, której właścicielem jest Brian MacKay-Lyons – jeden z właścicieli studia  architektonicznego MacKay-Lyons Sweetapple Architects (MLSA). Nieruchomość znajduje się prawie na krańcu półwyspu wcinającego się w Atlantyk. Kiedyś w tym miejscu funkcjonował mały port rybacki i to właśnie on stał się inspiracją dla architektów.
Projekt domu składa się z trzech pawilonów, które wraz z innymi budynkami na sąsiedniej farmie architekta, sprawiają wrażenie, jakby na półwyspie działała mała wioska. Architekci z MLSA tworzą projekty budynków, które powstają w okolicy już od lat 1980-tych. Wiele z ich najbardziej znanych projektów zostało zrealizowanych właśnie w tym miejscu, w tym wakacyjny dom, który unosi się nad oceanem na betonowych filarach.
Projekt „Smith Residence” składa się z trzech „domów” z dwuspadowym dachem, które nawiązują do lokalnej architektury i świetnie ją wzbogacają. Nowe elementy zostały ustawione na podstawie z lokalnie pozyskiwanego granitu, który zakotwicza je w krajobrazie.
- „Ta zabudowa jest dość gęsta, co wymaga starannego planowania widoków dla każdego z budynków, aby zapewnić optymalne cechy prywatne i społeczne” – wyjaśniają architekci. – „Liczne podwórza wydzielone przez poszczególne budynki tworzą mikroklimaty, które zarówno łapią słońce, jak i blokują wiatr, dopasowując się do pory roku i dziennych rytuałów rodziny” – dodają architekci.
Podział domu na trzy budynki zgadza się z podziałem na różne funkcje. Budynki łączy jednak ich wygląd zewnętrzny, czyli jednakowo nachylone dachy oraz stal kortenowska. – „Te tradycyjne formy naśladują lokalną architekturę, ale elewacja z kortenu zdecydowanie je unowocześnia, zapewniając jednocześnie minimalistyczny wygląd” – mówią przedstawiciele MLSA. – „W czasach, kiedy świat tak szybko się zmienia, ten projekt staje się ponadczasowy, nie stając się ani nowinką, ani modą.”
Jeden z pawilonów mieści otwarty salon połączony z kuchnią i jadalnią, która otoczona jest dużymi oknami odkrywającymi zapierające dech w piersiach widoki na ocean. Ogromny stół w jadalni został wykonany z lokalnie pozyskiwanego drzewa, a potężny kominek zbudowano z miejscowego granitu. Odsłonięte stalowe belki dachowe pomalowano na czarno, a przestrzenie obłożono jesionowym fornirem, który wprowadza naturalne ciepło do całego pomieszczenia. Wąski dziedziniec oddziela ten pawilon od sąsiedniej konstrukcji, w której urządzono sypialnię główną, pomalowaną na biało. Trzeci budynek znajduje się nieco niżej i mieści wspólną sypialnię dzieci.

Lokalizacja: Nowa Szkocja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej