Campestre House

Campestre House czystą kartą architekta

Architekci ze studia LEIVA arquitetura zaczynając prace projektowe, zadali sobie pytanie: jak to jest zaprojektować dom na czystej kartce? Lokalizacja z wolną przestrzenią, bez sąsiadów i bez niezbędnych wizualizacji otoczenia. Zatem czego się trzymać, aby stworzyć sensowny projekt Campestre House?

Towarzyski i funkcjonalny Campestre House

Klienci ze swojej strony mieli jeden warunek – obszar towarzyski miał stać się centrum domu. Przyjmowanie przyjaciół i rodziny w zintegrowany i połączony z resztą domu sposób stanowiło klucz dla projektu. Campestre House w swojej idei miał być przede wszystkim funkcjonalny i ekonomiczny.

Architekci jako główny czynnik napędzający projekt przyjęli warunki pogodowe. Wszystko to w celu zapewnienia komfortu w przestrzeniach wewnętrznych. Na tej podstawie zdecydowali się na konstrukcję prostokątną (bardziej oszczędny kształt), z podłużnym licem skierowanym na północ (elewacja) oraz z lepszym światłem słonecznym.

Strefę intymną i socjalną Campestre House podzieliło małe biuro, na życzenie klienta, który pracuje z domu. Przestrzeń ta pełni również funkcję bariery akustycznej, redukując hałas w sypialniach podczas korzystania z części socjalnej. Część wypoczynkowa posiada duże otwarcie na południe, które pozwala na dostateczną ilość naturalnego światła bez dopływu ciepła. W ten sam sposób pozwala na całkowitą integrację z istniejącym lasem na tyłach działki, z ogródkiem warzywnym i sadem. Wszystkie obszary użytkowe skierowano na południe, a pralnia ma zewnętrzny zbiornik, aby posprzątać po pracy na polu lub przemyć plony zebrane w ogrodzie.

W strefie kameralnej duże okna integrują sypialnie bezpośrednio z częścią zewnętrzną. Okap o strategicznych rozmiarach blokuje wpadanie letniego słońca, ale pozwala mu wchodzić zimą, ogrzewając otoczenie. Zawsze pracując z otoczeniem na rzecz architektury, posadzono drzewa liściaste tworząc mikroklimat na tej elewacji.

Technikalia

Materiał i wolumetria zaprojektowano tak, aby nawiązywać do bryły. Zamysł stanowi tradycyjny dom z dwuspadowym dachem. Jak mówią architekci – Wierzymy, że poprzez architekturę możemy wpływać na to, jak ludzie czują się w przestrzeni, jak wchodzą w interakcje i jakie będą ich doświadczenia. Dlatego w części socjalnej zdecydowaliśmy się na skośny drewniany strop, wzmacniający poczucie domu i recepcji. Ponadto, drewniane ramy i podłogi winylowe również pasują do tego uczucia. Metaliczna płytka warstwowa nadaje odrobinę nowoczesności zewnętrznej wolumetrii i odgrywa ważną rolę w izolacji termicznej.

Konstrukcję domu wykonano racjonalnym systemem murowym z myślą o ekonomice budowy i ograniczeniu marnotrawstwa materiałów. Tak więc Campestre House położony w gminie Campestre Alto, wiejskim obszarze małej gminy w Rio Grande do Sul, nawet bez określonych warunków, nie mógłby być nigdzie indziej. Jest on ściśle powiązany z otoczeniem i jego warunkami naturalnymi.

Lokalizacja: Sao Pedro da Serra, Brazylia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne