Capitol Reef

Na odległym pustkowiu tuż poza granicami amerykańskiego parku narodowego Capitol Reef w stanie Utah znajduje się kawałek ziemi, którego największą atrakcją są oryginalne formacje skalne. Właściciele działki to wysokiej klasy profesjonaliści w swoich dziedzinach, z dużym zamiłowaniem do prostoty i minimalizmu. Zwrócili się oni do firmy Imbue Design z prośbą o stworzenie w tym pustynnym miejscu małego kampusu budynków. Oczekiwanie były na pozór proste, choć ich realizacja nie zapowiadała się łatwo. 

Projekt miał obejmować:

  1. stworzenie rezydencji głównej z domkiem dla gości
  2. wypełnienie przestrzeni przytulnymi kącikami w połączeniu z przestronnymi miejscami dla wszystkich domowników i gości
  3. połączenie każdego miejsca z otoczeniem, zapewniając widoki podkreślające niezwykłe formacje skalne
  4. zachowanie istniejącej roślinności
  5. zbudowanie całości za rozsądnie skromny budżet.

Architekci zdołali sprostać wszystkim założeniom, a z każdego miejsca zapewnili zapierające dech widoki, tworząc ogromne, przeszklone ściany i wprowadzając do projektu poziome okna, które tworzą ramy dla panoramy krajobrazów.
Nawiązując do czerwonych, skalnych megalitów, które wyrastają nad horyzontem, ostre linie budynków wznoszą się nad ubogą roślinność, tworząc kontrast dla starych, poskręcanych drzew. Jak znajdujące się w pobliżu skały i drzewa, panele ze stali kortenowskiej oraz cedrowe deski będą naturalnie starzeć się z czasem, pokrywając się patyną od mocno grzejącego tu słońca.
Ze względu na swoje położenie, w projekt zaangażowano lokalnych rzemieślników, wykorzystując lokalne materiały tam, gdzie tylko było to możliwe.
 
Lokalizacja: Park Narodowy Capitol Reef, Torrey, UT, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne