casa a collina

Esencjonalny i otulający – taki właśnie jest ten mały dom odnowiony wg projektu Federica Mentila. Jest on od dawna częścią tego niezwykłego miejsca, a dzięki staraniom architekta, pasuje do swej alpejskiej lokalizacji jakby był jedną płytką w większej mozaice.
 
Dom znajduje się w miejscowości Collina we włoskiej gminie Udine, na pograniczu z Austrią. Federico Mentil z firmy Ceschia and Mentil Architetti Associati zaplanował jego renowację z ogromną wrażliwością, podchodząc do projektu z wielką miłością. Dom jest bowiem od dawna częścią małej wioski, która liczy zaledwie 103 mieszkańców. Budynek stoi w najwyższym punkcie wąskiej doliny, która zamyka się u stóp ogromnej góry.

 

W wyniku gruntownej renowacji dom połączył tradycję z nowoczesnością, która w tym projekcie została wprowadzona z niezwykłą delikatnością i gracją. Parter został celowo pozostawiony w formie surowej i służy do przechowywania różnych rzeczy. Piętro domu zyskało jednak zupełnie inny charakter, a dzięki powszechnej obecności drewna, stało się przytulne i ciepłe. Na tym poziomie powstał salon z aneksem kuchennym, który został zabudowany drewnem. Jest też stół i krzesła oraz dwie wygodne leżanki – pufy, które znalazły swoje miejsce we wnęce z widokiem na taras.

Schody prowadzą jeszcze na jeden wyższy poziom, który kiedyś był wykorzystywany jako schowek na suche produkty żywnościowe. Teraz na poddaszu znalazły się dwa łóżka, w tym jedno podwójne. W tym miejscu ma się wrażenie zawieszenia pośród górskiej ciszy, kryjąc się w bezpiecznym, odciętym od cywilizacji zaciszu.

Dom od zewnątrz zachował swój dawny, surowy wygląd. Drewno łączy się tu z niewykończoną, gipsową ścianą, która podkreśla kontrast między tymi dwoma materiałami, nawiązując do surowości gór i ciepła domowego ogniska.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne