Nowoczesna stodoła

Budynek otrzymał nazwę „Wood Studio House” i znaduje się w rejonie Sant Cugat del Valles.
Ma powierzchnię o wielkości 76 m2, która mieści się w całości na jednym poziomie. Architekci starali się wykorzystać możliwości pasywnego ogrzewania słonecznego. Najdłuższa część budynku ustawiona jest na południe i ma duże okna, które zapewniają mnóstwo światła również w okresach zimowych.
Pozostałe ściany budynku są raczej pozbawione okien, choć kilka z nich umieszczono w ścianie tylnej. Okna te mają służyć naturalnej wentylacji w lecie, w sposób naturalny schładzając pomieszczenia. Z dachu i otaczających dom chodników zbierana jest woda deszczowa, która magazynowana jest w 7 dużych zbiornikach ukrytych pod domem.
Na dachu znajduje się zestaw paneli słonecznych, które zapewniają energię dla niektórych pomieszczeń, w tym łazience. Cechy ekologiczne domu mają też odzwierciedlenie w innych częściach budynku. Przykładem jest ekologiczna kuchnia, która zapewnia mieszkańcom większą niż zwykle samowystarczalność. W pobliżu kuchni uprawiane są rośliny i warzywa, a z pobliskiego ula zbierany jest własny miód.
Konstrukcja domu została wykonana z prefabrykowanych materiałów drewnianych, co pomogło przyspieszyć proces budowy. Zespół zdecydował się na elementy prefabrykowane ze względu na ograniczony dostęp do miejsca. Wnętrze budynku wyłożone jest czerwoną sosną, która miejscami jest częścią konstrukcyjną, a nie tylko czystym wykończeniem.
Rozplanowanie parteru skupia się na centralnie umieszczonym kominku na drewno - po jego prawej stronie znajduje sie salon, a po lewej przestrzeń do pracy. Schowki i półki pojawiają się w części salonowej, uwalniając resztę domu od ruchomych mebli. Przy salonie znalazło się miejsce na łazienkę, a z gabinetu można wyjść na osłoniętą werandę.

Lokalizacja: Sant Cugat, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej