Casa Haus III

Zadaniem architektów było zaprojektowanie domu dla młodej rodziny, w którym wszyscy mogliby spędzać czas, odpoczywając i bawiąc się. Miało też nie zabraknąć przestrzeni, w której spokój odnajdą zarówno dzieci, jak i dorośli. Dom miał być prosty, niewymagający zbyt wielu prac konserwacyjnych w przyszłości, miał mieć sporo przestrzeni i co najważniejsze – sporo światła.

Architekci z firmy Staudt Arquitectura zaprojektowali więc budynek o powierzchni 280 m². Ze względu na jego lokalizację, którą jest miasto Coyhaique w południowym Chile, na powierzchniach zewnętrznych wystawionych na większe działanie czynników atmosferycznych zastosowano metal. Z kolei w miejscach osłoniętych i zadaszonych, czyli głównie przy tarasach, pojawia się ciepłe, typowe dla regionu drewno. Wewnątrz główne pomieszczenia to kuchnia i pokój rodzinny, i to właśnie one miały mieć mnóstwo światła i płynnie łączyć się z resztą domu.

Głównym wyzwaniem tego projektu była orientacja słoneczna domu. Działka ma widoki od południa, więc w tym przypadku chilijskie słońce i krajobraz nie współgrały ze sobą. Z tego powodu architekci zdecydowali się otworzyć dom od południa wprowadzając z tej strony duże, widokowe okna, które tworzą ramy dla określonych widoków. Słońce natomiast wprowadzono od północy poprzez okna umieszczone w północnej płaszczyźnie dachu. W ten sposób światło wpada do otwartego pokoju rodzinnego, który jest na piętrze, i stąd sięga innych przestrzeni położonych na parterze, takich jak salon i jadalnia. Architekci wykorzystali też pochyłość dachu oraz rodzaj konstrukcji, otwierając sufit kuchni i tworząc wizualne połączenie między oknami tradycyjnymi i dachowymi. W ten sposób kuchnia wydaje się być zaskakująco przestronna.

W projekcie wykorzystano najwyższej jakości materiały, aby zapewnić integralność domu i jego wysokie właściwości termiczne. Miało to szczególne znaczenie ze względu na ekstremalny klimat regionu Aisén. Projekt jest przykładem tego, że nawet dom otwierający się na południe może mieć tak dobre właściwości termiczne, przy jednoczesnym doświetleniu wnętrza naturalnym światłem i bez kompromisów kosztem widoków. Odpowiedzią są specjalnie dostosowane rozwiązania do tego, co oferuje konkretne miejsce. 

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne