Casa Mãe

Casa Mãe – reinterpretacja STODOŁOWEGO charakteru budynku

Interwencja, ponieważ tak pomysłodawcy nazywają proces renowacji – zakładała przebudowę stajni dla koni na dom mieszkalny w 2012 roku. Drugi etap strategii, której celem jest przebudowa „Sítio da Lezíria” – dawnej nieruchomości rolnej w Alcácer do Sal dała początek Casa Mãe.

Casa Mãe versus czas

Opierając się na logice, która ma na celu pogodzenie rewaloryzacji i odtworzenia istniejącej konstrukcji poprzez przystosowanie jej do nowych funkcji i wprowadzenie nowej bryły w ciągłość istniejącej, projekt Casa Mãe scala dwa okresy czasowe w jeden – nakładanie nowych przestrzenności, materialności i tożsamości.

Rozwój projektu Casa Mãe zawierał się w dwóch etapach. Po pierwsze poprzez renowację jako sposób na reinterpretację STODOŁOWEGO charakteru budynku. Ten charakter ujawnia się w następujących po sobie przestrzeniach zewnętrznych i ścieżkach prowadzących do wejścia do domu. W prostocie elewacji skomponowanej z równoległych względem siebie otworów. W ciągłej komunikacji pomiędzy pomieszczeniami we wnętrzu, w obecności dużych kominów, a nawet wysokich sufitów, które podkreślają projekt.

Drugim etapem rozwoju była budowa nowej bryły, która zamyka południowo-wschodnią stronę budynku. W niej znajdują się ukryte przestrzenie – pozwalając jednocześnie na nowy rozkład i organizację wnętrza domu.

Wnętrze i zewnętrze

We wnętrzu nowoczesnej STODOŁY to odsłonięta drewniana konstrukcja gra pierwsze skrzypce i nadaje ton. Kuchnia i jadalnia stanowią rdzeń domu. Właśnie one stanowią centrum Casa Mãe i to od nich wywodzą się pozostałe pomieszczenia. Codzienny charakter tej przestrzeni jest wzmocniony przez jej wewnętrzną kubaturę oraz rozszerzenie części dziennej i jadalnej na zewnątrz, poprzez włączenie pergoli od strony południowo-zachodniej, która podkreśla związek między budynkiem a krajobrazem. A jeśli podoba Wam się zagospodarowanie tarasu jako ogrodowego salonu – sprawdźcie pergole od Salonu w ogrodzie.

W elewacji północnej znajduje się hol wejściowy oraz zaplecze gospodarcze: łazienka socjalna, pralnia, spiżarnia. Z kolei powierzchnia, w której znajdują się dwie sypialnie, należy do nowej bryły zorganizowanej wokół patio. Do każdej z sypialni przyłączone są łazienki. Co więcej, z każdej sypialni na patio prowadzą przeszklone drzwi, co pozwala na zapewnienie każdemu z apartamentów prywatnej przestrzeni na zewnątrz.

Technikalia

Interwencja w bryłę Casa Mãe zakłada posługiwanie się tradycyjnymi techniki budowlanymi, a także odzyskaniem materiałów pierwotnie użytych, takich jak glina używana w dachu i podłodze; wapno stosowane w ścianach zewnętrznych; mozaika hydrauliczna, wyznaczająca niektóre przestrzenie o wyjątkowym i ulotnym charakterze; a także drewno – odzyskane z posadzki dużego salonu – pokoju, który ucierpiał najmniej. Jako element kompozycji nowej bryły na południowo-wschodniej elewacji budynku wykorzystano element porowaty typu cobogó. Zapewnia on dynamikę między światłem a cieniem, która ożywia dziedzińce i przyległe przestrzenie w środku.

Święta spędzone w otoczeniu takiej architektury? Nowoczesna STODOŁA jest jak najbardziej za!

Lokalizacja: Alcácer do Sal, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne