Cascina Otto House by studio wok

Dialog czasu w Cascina Otto House

Gospodarstwo Cascina Otto House znajduje się przy drodze prowadzącej na szczyt wzgórza S. Bovo. Otoczone winnicami w wiejskim i sugestywnym krajobrazie zachwyca charakterem. Klienci, młoda para z Berlina, pragnęli zamienić anonimowy istniejący budynek w miejsce biesiadne dla przyjaciół. Miejsce, które można by również przekształcić w rezydencję artystyczną lub dom wakacyjny.

Tożsamość Cascina Otto House

Budynek składa się z dwóch kondygnacji o konstrukcji „L” wychodzącej na dziedziniec oraz ze starszej części ulokowanej w kierunku północ-wschód/południowy-zachód. Starsza bryła Cascina Otto House mieści w swoich wnętrzach pomieszczenia przechodnie i magazyny oraz dużą stodołę ze stajnią na parterze.

Pierwszym działaniem studia architektonicznego studio wok było wyjaśnienie systemu planimetrycznego. STODOŁĘ Cascina Otto House utrzymano jako otwartą przestrzeń i stała się sercem domu, mieszcząc kuchnię, jadalnię i salon. Tożsamość typologiczną zachowano dzięki 15-metrowemu oknu, wyznaczającemu przejście między zamieszkiwaną przestrzenią a zewnętrznym krajobrazem. Warto wspomnieć, że zastosowanie przeszkleń odsłania stare ceglane filary. Nowy balkon, połączony zewnętrzną klatką schodową z dziedzińcem, reorganizuje dostęp do pomieszczeń i ujednolica front budynku. Co więcej bezsprzecznie nawiązując również do typowego elementu architektury wiejskiej włoskiego terenu.

Materiały

Wybory budulca podążają za lokalnością, terytorium i współczesnością. Usunięto tynk, pierwotnie obecny na elewacjach, aby wydobyć na światło mur – „kamień Langa” z punktowymi wstawkami z cegieł. Zachowano i poprawiono także inne elementy i detale typowe dla architektury tradycyjnej. Dialog między nowymi zastosowaniami a wcześniej istniejącymi elementami Cascina Otto House zachodzi naturalnie, tworząc niemal ponadczasowe rozwarstwienie. Wewnętrzna podłoga części mieszkalnej, zewnętrzne chodniki, a także nowy górny krawężnik, który staje się tympanonem, są wykonane z betonu, którego faktura i kolor nawiązują do kamienia Langa.

Basen bez krawędzi zbudowano w ogrodzie na zboczu, aby woda odbijała kolor nieba i odzwierciedlała widok na okoliczne winnice.

Lokalizacja: Cossano Belbo, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne