Catapilco House

Ten dom w Catapilco w Chile stoi na wiejskiej, zalesionej działce, która jest dość specyficzna. Jej wymiary to 240 m x 44 m, ale istotna część terenu to strome zbocze z bujną, rodzimą roślinnością.

Właściciele działki marzyli o domu, który będzie sprzyjał nie tylko wspólnemu, rodzinnemu życiu, ale równie duże znaczenie skieruje na przyjmowanie gości. W tym domu miały więc jednocześnie współistnieć różnorakie funkcje, dlatego architekci zaczęli pracę od podziału całego programu na poszczególne grupy aktywności. W ten sposób powstał projekt o powierzchni 310 m², z trzema wyróżniającymi się elementami. Pierwsze dwa to dwupiętrowe powierzchnie z sypialniami, a trzeci to część wspólna o większej wysokości.

Dwie pierwsze konstrukcje zostały ustawione równolegle, łącząc się przeszklonym korytarzem i tarasem, co sprawia, że cały dom przyjął kształt litery „H”. Pomiędzy przestrzeniami prywatnymi powstały dwa patia, z których jedno tworzy zaciszne wejście, a drugie to przestrzeń światła. Dzięki zadaszeniu otwiera się ono w stronę wzgórza i tworzy przytulne miejsce przy zewnętrznym kominku. W tym miejscu w projekt wcielono dwa drzewa, które wykorzystali architekci, by w przemyślany sposób zamknąć i odpowiednio otworzyć przestrzeń oraz wykorzystać cień i słońce.

Trzeci element projektu to niezależny grill, który został zaplanowany jako lekki pawilon, odsunięty od domu i tworzący granice między płaszczyzną a zboczem, a także pomiędzy ludzką interwencją a nietkniętą przez człowieka przyrodą.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne