Inspiracją były czarne STODOŁY z Pensylwanii

Inspiracją były czarne STODOŁY z Pensylwanii by INC Architecture Design in USA

Otwarte poddasze mieszkalne, obejmujące kuchnię, jadalnię i salon, zaprojektowano jako centralne miejsce spotkań. Liczne okna o podwójnej wysokości są zaaranżowane, aby zapewnić obfitość naturalnego światła i zapewnić widoki oraz połączenie z otaczającym krajobrazem. Strategia architektoniczna daje domowi wrażenie otwartej, przewiewnej atmosfery, jednocześnie tworząc chwile intymności, gdy jest to potrzebne. Na pierwszym piętrze znajduje się główna […]

Dom B-L autorstwa GRAUX & BAEYENS Architecten

Przestronne skrzydło dzienne Przejście od starej do nowej konstrukcji dopasowano do ukształtowania krajobrazu. Patrząc od dawnego domu, konstrukcja stopniowo opada bliżej linii gruntu, wprowadzając bardzo różny odbiór rzeczywistości przestrzennych w obrębie obu części domu. W przeciwieństwie do wycofanego charakteru starego skrzydła otwartość dziennej przestrzeni podkreślają duże okna. Sięgają one sufitu i tworzą doskonałe ramy dla […]

Wiejski dom Ashtona Kutchera i Mili Kunis w L.A.

Wiejski dom Ashtona Kutchera i Mili Kunis w L.A. by Howard Backen and Vicky Charles in Los Angeles

Poszukiwanie inspiracji Ten mający obsesję na punkcie designu duet aktorski rozpoczął swoją pięcioletnią przygodę, składając różne zdjęcia z Pinterest, aby urzeczywistnić swoje osobiste wizje projektu. „Budowa domu od podstaw to nie lada sprawa. Mogło nas to albo wzmocnić, albo złamać” – mówi Kunis o potencjale rodzinnego przedsięwzięcia. Na szczęście okazało się, że upodobania estetyczne pary […]

Casa Asolo – skoncentrowana na otoczeniu

Casa Asolo - skoncentrowana na otoczeniu by Saymon Dall Alba Arquiteto in Brazil

Dzięki dużym szklanym szybom, naturalnym powłokom z drewna i wyeksponowanemu betonowi, konstrukcja jest całkowicie skoncentrowana na oszałamiającym krajobrazie Cerro da Glória. Strategię zastosowano, aby jeszcze bardziej przybliżyć odwiedzającego do tego naturalnego środowiska. Ucieleśnia to podwieszona bryła z tyłu, w której mieści się pomieszczenie z wanną z hydromasażem. Budynek ma panoramiczny widok, który obejmuje wschody i […]

Restauracja pod wodą

Restauracja pod wodą by Snohetta in Norwegia

Trudne warunki Lindesnes słynie z intensywnych warunków pogodowych, zazwyczaj zmieniających się kilka razy dziennie ze spokojnych na burzliwe. Po przybyciu na miejsce, wrażenia odwiedzających dotyczące ciężkich warunków, szybko rozpływają się, gdy są wprowadzani do wyciszonego, wyłożonego dębem foyer. Tutaj szorstkie, drewniane wykończenia i słodki zapach drewna przechodzą w eleganckie, dębowe schody. Ciemne, surowe stalowe balustrady z […]

Szklana Restauracja ÄNG w Szwecji

Szklana Restauracja ÄNG w Szwecji by NORM Architects

Doświadczenie w szklanej Restauracji ÄNG zaczyna się jeszcze zanim wejdziesz do środka. Spacer po bujnej łące z uprawami i trawami po obu stronach krętej ścieżki prowadzi gości do lśniącej nowoczesnej STODOŁY. Stanowi ona nowoczesną i wyrafinowaną interpretację szklarni. Mając od wewnątrz żelazną konstrukcję, stoi jak pryzmat pośrodku pola, całkowicie ostry i gładki, odzwierciedlający otoczenie. Biorąc […]

Willa Kohlhofen w górskim otoczeniu Austrii

Willa Kohlhofen by Plan360 in Austria

Na najniższym poziomie nowoczesnej STODOŁY „Willa Kohlhofen”, od strony zachodniej, urządzono sypialnię główną właścicieli. Sąsiaduje ona z salą fitness, strefą wellness i spa oraz piwnicą na wina. W oddalonej strefie zlokalizowano pomieszczenia gospodarcze, magazynowe i techniczne. Najważniejszym jednak miejscem domu jest w tym projekcie przestrzeń wspólna, która znajduje się na najwyższym piętrze. Element z dwuspadowym […]

Metamorfoza w skandynawskim stylu

Renowacji poddała cześć ceglaną elewację jak i wnętrze. Przy wystroju kierowała się tak modnym w ostatnim czasiem stylem skandynawskim. Jak wyszło? Ocenicie sami, a po więcej zdjęć zapraszamy na jej Instagrama: haus_tannenkamp. Lokalizacja: Niemcy Tekst: nowoczesna STODOŁA

Dom odzwierciedlający styl życia właściciela

Dom odzwierciedlający styl życia właściciela

Dwie dwuspadowe bryły ustawiono prostopadle do siebie, tworząc przestrzenie między sobą. Zapewniają zawoalowane widoki do wewnątrz i na zewnątrz, jednocześnie tworząc otwarcie dla otaczającego krajobrazu. We wnętrzu sufit wyłożono dębem tasmańskim, co dodało ciepła, a teksturowane listwy dębowe nadają rytm przestrzeniom, wzmacniając wrażenie perspektywy skierowanej na ogród. Poszukując lamp jak w tym projekcie, zajrzyj do […]

Projekt Patijn to renowacja domu z lat 30-tych

Projekt Patijn to renowacja domu z lat 30-tych

Wewnątrz ciężar oryginalnych, ceglanych ścian skontrastowano z lekką, drewnianą konstrukcją szkieletową przybudówki. Strefa dzienna rozciąga się na całym parterze jako jedna, otwarta przestrzeń. Zaczynaja się od pokoju z przodu, przechodząc schodami w dół do centralnej części wypoczynkowej, i dalej do kuchni oraz jadalni, które znajdują się z tyłu. Duże okna wprowadzają do tego przestronnego wnętrza […]