Dom na plaży z cedrowym gontem

Dom na plaży z cedrowym gontem by Menter Byrne Architects in USA

Poza tym oszczędną główną przestrzeń ożywia elegancki system belek z odzyskanego drewna i smukłych stalowych cięgien. Załoga Millera pracowała dźwigiem, aby podnieść belki na miejsce w połączonych parach. Następnie zainstalowała stalowe pręty ściągające, które zapewniają integralność strukturalną systemu kratownicowego. Lokalizacja: USA Tekst: nowoczesna STODOŁA

Domek zbudowany jako schronienie podczas pandemii

Domek zbudowany jako schronienie podczas pandemii by Desterro Arquitetos in Brazylia

Druga część, dołączona do głównej, zawiera łazienkę. Składa się ona z ramy sięgającej od podłogi do sufitu po jednej ze stron, zwróconej w kierunku zewnętrznej części krajobrazu. W ten sposób użytkownik może mieć prysznic w pełni połączony z naturą. Układ rozciąga się na zewnątrz poprzez taras, ze stołem na zewnątrz, grillem, kominkiem i balią opalaną […]

Rocking 8 Ranch, czyli dom na ustronnej, teksańskiej farmie

Rocking 8 Ranch, czyli dom na ustronnej, teksańskiej farmie by Sanders Architecture in Teksas

Wnętrze domu Projektanci z Britt Design Group doskonale uzupełnili pracę architektów wprowadzając do aranżacji wnętrz naturalne, proste i klasyczne materiały. Wykorzystali drewno, kamień, tynk, stal i beton. Tak, aby stworzyć przejrzystość materiału i formy, które nie będą konkurować z surowym pięknem krajobrazu. – „Ustronna lokalizacja wymagała kreatywności. Musieliśmy znaleźć rzemieślników, którzy byliby w stanie dotrzeć […]

Połączenie rustykalności z nowoczesnością

The Barn CLB Architects

Parter funkcjonuje tu jako garaż i warsztat, w którym właściciele mogą przechowywać i naprawiać swoje motocykle, rowery i stare samochody. Pietro wyżej – na antresoli – znajduje się pokój gościnny, aneks kuchenny oraz miejsce do ćwiczeń. Całość utrzymana jest w estetyce znanej z nowoczesnych STODÓŁ – mamy tu dębowe deski z odzysku, drewniany sufit, wyeksponowane […]

W sąsiedztwie rezerwatu przyrody Mechelińskie Łąki

W sąsiedztwie rezerwatu przyrody Mechelińskie Łąki

Do głównego korpusu przylega parterowa bryła garażu, z tarasem na dachu. Rozkład pomieszczeń: Parter: Salon z kominkiem i jadalnią ok 50m2, kuchnia, spiżarnia. Pokój gościnny z osobnym wyjściem, łazienka, pralnio suszarnia, duży hol, wiatrołap, pomieszczenie gospodarcze z wyjściem do ogrodu. Garaż dwustanowiskowy. Piętro: Trzy sypialnie, garderoba oraz pokój kąpielowy. Dom ogrzewany oraz chłodzony jest pompą ciepła. […]

Autohaus, czyli dom fana motoryzacji

Takie uniesienie dużej bryły budynku, wysuniętej na kilka metrów poza ścianę dolnego elementu, udało się stworzyć dzięki wykorzystaniu belek stalowych W30x116. Oba poziomy łączy wypełniona światłem klatka schodowa. Wykonane na zamówienie przesuwne drzwi ze stali i szkła otwierają przestrzeń dzienną na duży taras, który powstał na części dachu garażu. Otoczenie drzew i odpowiednio zaaranżowana przestrzeń […]

Życie nie musi być idealne, ważne żeby było cudowne

Życie nie musi być idealne, żeby było cudowne by DO Architects in Litwa

Architektura Budynek podzielono na dwie funkcjonalne połówki. Z jednej strony otwarta przestrzeń wspólna, w której znajduje się kuchnia, jadalnia i część dzienna, rozciągająca się na całej długości domu. Ta przestrzeń ułatwia codzienne życie rodzinne w tętniącym i wspólnym środowisku, bez konieczności dostosowywania się do formalności i porządku. Nie ma oddzielnych pomieszczeń do czytania, jedzenia czy […]

Delikatne połączenie starego z nowym

Delikatne połączenie starego z nowym by Shipton Design

Szklane połączenie pozwala na zalanie wyjątkowego poziomu światła zarówno w wewnętrznych przestrzeniach mieszkalnych domu, jak i dobudówce. Aby kontynuować płynne połączenie między przestrzenią mieszkalną wewnątrz i na zewnątrz, obok szklanego łącznika zainstalowano duże 4-szybowe aluminiowe drzwi składane. Zapewniając właścicielom domu doskonały dostęp do ich tylnego patio i ogrodu. W miesiącach letnich mieszkańcy mogą przesuwać i ustawiać […]

Zabawa poziomem Harbour Heights Residence

Harbour Heights Residence Omar Gandhi Architect

Od strony głównej drogi Harbour Heights Residence zaprezentowano jako parterowy budynek z prostopadłym garażem. Z przeciwnej strony wyłoniono opadające w dół wzgórza drugie piętro z nowoczesnego szkła i rzeźbionej okładziny cedrowej. Wejście znajduje się na drugim poziomie wraz z głównymi pomieszczeniami mieszkalnymi, które obejmują salon, jadalnię i kuchnię. Główną klatkę schodową Harbour Heights Residence otaczają […]

House VDV miedzianym pawilonem ogrodowym

Artystyczna ulotność miedzi  Zaprojektowane przez Graux & Baeyens Architecten, aby nadać budynkowi „poetycką nietrwałość”, miedziane panele z widocznymi szwami pokrywają całą zewnętrzną stronę House VDV. Nie poddano ich obróbce, aby materiał mógł z czasem przejść proces utleniania. „Chcieliśmy jak najbardziej zintegrować dom z zalesionym otoczeniem” – powiedział architekt Basile Graux. „Miedź dała nam taką możliwość. […]