Kamienny dom zanurzony w zieleni Toskanii

Cała skala i estetyka architektury jest zrealizowana w linii, która jest niesamowitą, instynktowną grą w stosunku do obszaru wiejskiego. Duże okna stają się skrzydłami, które wpuszczają przestrzeń jako integralną część projektu, podkreślając intensywne efekty świetlne. Rozwiązania chromatyczne obejmują warianty ziemi i „margla”. Materiały przecinają się w potężnej równowadze, gdzie wspólnym wątkiem jest zawsze drewno. Zobacz […]

Charakterystyką tego miejsca jest przytulność

Renowacja tego obiektu trwała 2 lata i chyba było warto. Jeśli szukasz miejscówki w Belgii na wspaniały weekend z przyjaciółmi lub rodzin – to jest  idealne miejsce. Poszukaj czegoś w Polsce: Do wynajęcia Lokalizacja: Alveringem, Belgia Tekst: nowoczesna STODOŁA

STODOŁA w złotej dolinie

STODOŁA w złotej dolinie in Wielka Brytania

Oryginalne odsłonięte belki uroczo kontrastują z nowoczesnymi akcentami, nadając charakteru temu przytulnemu domowi wakacyjnemu. Na pierwszym piętrze znajduje się urocza sypialnia typu king-size, prezentowana nieskazitelnie z widokiem na pofałdowane pola. Miłośnicy wypoczynku na świeżym powietrzu mogą w pełni skorzystać z pobliskiego Cotswolds AONB, oferującego sieć wspaniałych ścieżek do zwiedzania pieszo lub na rowerze. Oprócz idyllicznych […]

Renowacja mediolańskiego laboratorium na rodzinny loft

Renowacja mediolańskiego laboratorium na rodzinny loft by Tomoarchitects in Mediolan

Oryginalne ceglane łuki wyrażają otoczenie poprzez szereg ukośnych perspektyw wizualnych. Umożliwiają one jednocześnie pełny widok na przestrzeń, zachowując prywatność tam, gdzie jest to konieczne. Układ jest wyraźnie zorganizowany, aby oddzielić obszary dzienne i nocne, takie jak np. kuchnia. Loft rozwija się na dwóch poziomach bezpośrednio połączonych ze sobą poprzez centralny rdzeń domu ze schodami ze […]

Dom myślicieli w Lesie Bawarskim

Dom łączący las, łąkę, wzgórza i dolinę. Dom jest nowoczesny, prosty i stabilny. Ten dom to więcej niż miejsce. Architektowi zależało na tym aby w najmniejszym stopniu oddzielić dom od natury. Dom otaczają nowe betonowe elementy, wspierają drewno i sprawiają, że dom staje się zdatny do zamieszkania. Posiada niezbędne pomieszczenia jak kuchnia, jadalnia, sypialnia, łazienka jak […]

O miedzi i korsykańskim klasztorze

O miedzi by Amelia Tavella Architectes

Elewacja z miedzi Zbudowany w 1480 roku, częściowo zrujnowany klasztor Saint-Francois położony jest na wzgórzu z widokiem na wioskę i górzysty krajobraz. Przed renowacją budowla porosła zielenią, a jej kamienne mury ulegały erozji i kruszeniu. Amelia Tavella Architectes obejmując architektoniczną pieczę nad renowacją starała się zachować historię i istotę klasztoru. Zastosowanie miedzi, jako przedłużenie elewacyjne […]

Renowacja upadającego domu o nazwie „Kapelanie”

Renowacja upadającego domu o nazwie "Kapelanie" by AIDarchitecten in Belgia

Rok temu obok oryginalnego budynku wybudowano też współczesne skrzydło: stylizowany archetyp STODOŁY. Nowy budynek w całości zbudowano na drewnianej konstrukcji, a wnętrze wykończono naturalnymi, współczesnymi materiałami. Niewielka strefa łącząca stary budynek z nowym stwarza możliwość rozdzielenia obu brył, pozwalając na wielofunkcyjne wykorzystanie przestrzeni w przyszłości. Pod względem materiałów architekci postawili na naturalność i materiały, które […]

Winiarnia Świętej Katarzyny

Winiarnia Świętej Katarzyny by Pascal Grosfeld and Jaap Bekkers in Oosterhout

Winiarnia mieści się w dawnej oborze z 1900 roku. W tym budynku wyburzono zbędne elementy, dzięki czemu monumentalna konstrukcja wiązarów, szyn i dachu na nowo nabrała charakteru. Na otwartej przestrzeni znajdują się zbiorniki magazynowe, prasy i inne rzeczy związane z produkcją wina. Obok miejsca pracy winnicy zrealizowano karczmę z małą kuchnią. W STODOLE dodano antresolę, która […]

Rozbudowa o materiały, które starzeją się z wdziękiem

Rozbudowa o materiały, które starzeją się z wdziękiem by Oliver Leech Architects

Oliver Leech Architects wprowadzili parę ceglanych przedłużeń z boku i z tyłu parteru. Stworzyli dzięki temu dużą przestrzeń mieszkalną, jadalną i kuchenną z widokiem na ogród i dwa ogrodzone dziedzińce. Powyżej cztery sypialnie podzielono na pierwsze piętro i nową dobudówkę na poddaszu. Studio wprowadziło również nowy poziom piwnicy, który pokrywa pierwotną powierzchnię domu i tworzy […]

Przed i Po: Metamorfoza w San Francisco

Przed i Po: Metamorfoza w San Francisco by Edmonds Lee Architects in San Francisco

Lokalną firmę Edmonds + Lee Architects zatrudniono do odnowienia i powiększenia bungalow z podwórkiem wychodzącym na południe. Mieszkanie, które należy do czteroosobowej rodziny, ma dwie kondygnacje i piwnicę. Kierując się lokalnymi przepisami konserwatorskimi, architekci dokonali jedynie niewielkich zmian w elewacji frontowej, całkowicie jednak przekształcając tylną. W poszukiwaniu inspiracji szukali za granicą. Klienci, którzy są Brytyjczykami, mają […]