Pełen relaks w leśnym zaciszu

Forest House

Dom przeznaczony jest dla maksymalnie 8 osób. Mieści w sobie 3 sypialnie, 2 łazienki, kuchnię salon z kominkiem i pokój zabaw dla dzieci. Oprócz tego wewnątrz znajduje się także sauna. Na zewnątrz natomiast na dużym tarasie, ustawiono jacuzzi i grill pod zadaszeniem. To swietnie usytuowana baza wypadowa dla rodzin i grup, które poszukują prywatnego miejsca […]

Antyrezedencja pod Kazimierzem

Bryła parterowego domu z poddaszem użytkowym została dosłownie i w przenośni wpisana w stok o sporym nachyleniu (16°). Dzięki zastosowaniu rodzimych materiałów takich jak drewno i kamień oraz zaawansowanych rozwiązań technologicznych zadbaliśmy o ekologiczny aspekt. Był on istotny ze względu na położenie budynku na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego. Na zaprojektowanej powierzchni 445 m2 zaaranżowaliśmy przestrzeń, […]

Stary młyn zyskuje drugie życie i unowocześniony wygląd

Dom Wiatrak

KONTEKST Budynek zaprojektowano jako wpisujący się w wiejski krajobraz. Jego forma to znany, charakterystyczny i mocny element tradycyjnej zabudowy wsi polskiej. Obiekt służył historycznie do mielenia zboża, wykorzystując siłę wiatru. Znajdował się w wielu miastach i wsiach na terenie Polski i innych krajów europejskich. Do czasów rewolucji przemysłowej ilość młynów powiększała się i rosła ich […]

Oszałamiająca nowoczesna STODOŁA na Wschodnim Wybrzeżu

Modern Barn House

Koncepcja konstrukcji Prosta geometria budynku i sielankowa sceneria wokół sprawiają, że można pomyśleć, że STODOŁA jest nadal wykorzystywana rolniczo. Silos owinięto pofalowaną stalą i zabezpieczony kablami ułożonymi w nierównych odstępach. Otwierając parę dwupiętrowych drzwi szczytowych, z łatwością można wyobrazić sobie ustawione w środku traktory, zwierzęta gospodarskie, bele siana i silos wypełniony kukurydzą. Tutaj tego jednak […]

Zmiana starej kaplicy w klimatyczny dom

Oude kapel in klooste

Inwestorzy postawili jasne warunki. Głównym życzeniem przy tym projekcie, było zachowanie wszystkich oryginalnych elementów budynku, nadających mu tego niepowtarzalnego charakteru. Kaplica, choć dość mała, okazała się być idealną w proporcjach. Była wystarczająco szeroka i wysoka. Otwarta przestrzeń z pięknymi wysokimi oknami, starymi drewnianymi wiązarami i murowanymi łukami otwierała wiele możliwości. Ściany nie wymagały poprawek technicznych. […]

Kilnwood – projekt na skraju masywu wzgórz Mendip w Wielkiej Brytanii

Architekci zaprojektowali renowację dawnej stodoły tworząc imponujące, duże wejście. Powstał też nowy przedsionek, w którym można zostawić ubrania wierzchnie oraz buty, a w dawnym przedpokoju ulokowano nowe schody. Rozbudowa budynku pozwoliła stworzyć wysoki hall ze schodami, otwierając przestrzeń i organizując ją zupełnie na nowo. Hall znajduje się teraz w miejscu centralnym i tworzy wrażenie symetrii […]

Uderzająca architektonicznie przebudowa STODOŁY w Gloucestershire

Architektura musi charakteryzować się doskonałym kunsztem i wielką dbałością o szczegóły, aby osiągnąć złożoną, wciągającą i ekscentrycznie wspaniałą całość. Nieruchomość znajduje się na wzniesieniu. Co pozwoliło architektom na stworzenie dwupoziomowego budynku z zapierającymi dech w piersiach widokami na okolicę Gloucestershire. Większość oryginalnych elementów zachowano, nadając tej nowoczesnej, ale tradycyjnej posiadłości element wyrafinowania. Zrównoważony rozwój był […]

Biała dama na prowincji

Douviehuis

Pozostawiono chociażby drewniany szkielet starej STODOŁY, który bezproblemowo zintegrowano z nowym domem wakacyjnym. Dodatkowo budynek wykończono materiałami wysokiej jakości. Drewniane parkiety i nowoczesne rozwiązania zapewniają przytulny i komfortowy pobyt. W hotelu Douviehuis znajdują się 2 części wypoczynkowe, które można wykorzystać jako sale konferencyjne. Jedna sala – z przylegającą w pełni wyposażoną otwartą kuchnią – wyposażona […]

Dom nad rzeką, kamuflujący się w otoczeniu

Dom nad rzeką

Po tym, jak klient rozstał się z innym architektem i wykonawcą, który pozostawił tylko gotowe fundamenty budynku. Iragüen Viñuela Arquitectos, pracownia z Santiago, prowadzona przez Daniela Iragüena Contrerasa i Claudio Viñuelę Schweitzera, otrzymała zadanie ukończenia prac przed początkiem następnej zimy. Istniejące fundamenty, w zakolu rzeki, były idealną lokalizacją dla domu. „Platformę zbudowano na małej polanie […]

Minimalistycznie, a wręcz ascetycznie

Architekci zainteresowali się rejonem podmiejskim Pekinu o nazwie Bo Hai Zhen. Większość ludzi w wieku roboczym wyjechała już z wioski, a pozostali mieszkańcy to głównie pokolenie dziadków i babci z wnukami. W takim miejscu, gdzie rozwój gospodarczy pozostaje w tyle za dynamicznie rozwijającymi się chińskimi miastami, względny dobrobyt i równowaga społeczna to podstawowe wyzwania. Na […]