Cedar House

Dom otulony cedrowym gontem

Działka zlokalizowana jest na terenie Parku Regionalnego w Wilnie. Projekt polegał na przebudowie starego budynku, z zachowaniem jego dawnej lokalizacji i wszystkich parametrów budowlanych. Głównym założeniem było ożywienie opuszczonego budynku poprzez stworzenie nowej jakości i estetyki tego miejsca.

Prawo i tradycja

Dawna zabudowa usytuowana była w zdumiewającym i malowniczym krajobrazie, na szczycie wzgórza. W takim położeniu decyzja o subtelnym wkomponowaniu architektury w unikalny krajobraz wydawała się jedyną słuszną opcją. Przepisy obowiązujące na terenie parku obowiązują także budynki znajdujące się na jego terenie. Koniecznym i pożądanym w budowie było zatem wykorzystanie materiałów tradycyjnych dla lokalnej architektury.

Projekt objął stworzenie dwóch oddzielnych brył. Główny budynek mieszkalny znajduje się na podwyższeniu działki.  Budynek gospodarczy usytuowano natomiast w dolnej części. Budynek otoczono delikatnym granitowym chodnikiem połączonym z obszernym trawnikiem, który komponuje zabudowanie z otoczeniem. Niski, drewniany płot stanowi subtelną granicę terenu. Nie ma tutaj zaprojektowanej przez człowieka zieleni i kompozycji roślinnych. W pobliżu nasadzono jedynie kilka sosen, które kontynuują podszycie dawnych sosen.

Główna bryła budynku integruje się ze wzgórzem i jest przez nie częściowo zakryta. Nie ma na celu dominować nad naturą. Zachowano wszystkie dynamiczne i naturalne aspekty krajobrazu. Taras zmniejszono, co dodaje dodatkowej elegancji sylwetce architektonicznej. Taras ten daje możliwość obserwacji doliny i otaczającej przyrody.

Zrównoważone i zgodne z naturą

Magazyn jest jeszcze solidniejszy. Przywraca również sylwetkę tradycyjnej formy. Chociaż tutaj, w przeciwieństwie do głównego budynku, wszystkie okna i przeszklenia ukryto. Dzięki zastosowaniu tych samych materiałów i estetyki w obu budynkach, powstaje interakcja między nimi. Elewacje wykonano z naturalnego drewna cedrowego. Ten materiał jest tradycyjny i niezawodny – nie tylko zapewnia długotrwałą ochronę, ale także jest zrównoważony. Detale okien i drzwi wykonano z miedzi. Podsumowując, w całym projekcie wykorzystano wyłącznie wyjątkowo ekologiczne i zrównoważone materiały.

Konstrukcję budynków wykonano z drewna sosnowego. Do izolacji cieplnej stosuje się naturalną wełnę drzewną. Ściany wewnętrzne pokryte tynkiem glinianym. Tynk gliniany to lokalny materiał, który doskonale nadaje się do zachowania określonego potrzebnego mikroklimatu. Właściwa wentylacja realizowana jest przez system wentylacji naturalnej. Minimalne ingerencje w istniejącą strukturę, wysoka jakość architektury oraz nowatorski design tworzą wysoką wartość budynku przy zachowaniu neutralności wobec naturalnego kontekstu. Architektura zaprasza nas do odczuwania, patrzenia, słyszenia, wąchania i dotykania piękna i wielkości natury.

Prawdziwy dom

„Po raz pierwszy, gdy odwiedziliśmy tę działkę z jej właścicielami, zostaliśmy przywitani przez prawdziwego „właściciela terenu”. Pewnego siebie, spokojnego brązowego pieska.” – mówią architekci. Jakiś czas temu pies ten został adoptowany ze schroniska przez poprzednich właścicieli domu. Gdy oni sprzedali dom i wyprowadzili się, pies pozostał wierny tym terenom. Nie ruszył się z miejsca nawet podczas prac budowlanych. Zamiast tego czekał cierpliwie, pozostając lojalnym tym terenom. Zmienili się właściciele i otocznie, a pies pozostał. Obecnie nadal wita odwiedzających jego nowy dom i nowych właścicieli.

Lokalizacja: Wilno, Litwa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne