Cedrowa przybudówka białego domu w kanadyjskim Quebecu

Studio Thomas Balaban Architect z Montrealu przekształciło klasyczny, wiejski dom z dwuspadowym dachem w całkowicie biały budynek, który doskonale kontrastuje z nową przybudówką obitą surowym drewnem cedrowym.

Rezydencja Knowlton, bo tak nazywa się ten projekt, stoi na wiejskich rejonach Quebecu w Kanadzie. Miejsce to cieszy się dużą popularnością wśród narciarzy i oddalone jest od Montrealu o zaledwie kilka godzin jazdy. Klienci mieli w tym miejscu domek weekendowy, ale zatrudnili architektów, by powiększyli go i przebudowali w taki sposób, by mogli tu zamieszkać na stałe. Architekci ze studia TBA stworzyli więc dwupoziomową przybudówkę, która stanęła w miejscu dawnej dobudówki.

– „Podnosząc budynek, zamiast go rozszerzyć, uzyskaliśmy większą przestrzeń i lepsze widoki, bez konieczności dodatkowego rozkopywania zbocza” – wyjaśniają przedstawiciele firmy.

Inspiracją dla architektów stały się opuszczone STODOŁY, których w tej okolicy nadal jest dużo. To właśnie one miały wpływ na wybór materiałów zewnętrznych zastosowanych na obu konstrukcjach. Firma zdecydowała się na bardziej nowoczesny wygląd głównej części domu, malując go na biało, a bardziej tradycyjne materiały ozdobiły nową przybudówkę.

– „Nowy, elegancki dach pokryty blachą falistą i pomalowana na biało cegła nadają bardziej współczesny charakter istniejącej tu wcześniej konstrukcji, podczas gdy nowa przybudówka tworzy kontrast dzięki cedrowym deskom, które obrobiono w taki sposób, by przypominały stare drewno przyniszczone warunkami pogodowymi” – mówią architekci. – „Jednak oba te wykończenia nawiązują do licznych STODÓŁ i nowszych zabudowań rolniczych, które można znaleźć w rejonie Eastern Townships” – dodają.

Główne wejście do domu, który ma powierzchnię 300 m2, prowadzi do starej konstrukcji z dwuspadowym dachem. Tu mieści się rodzinna kuchnia i jadalnia, zorganizowane na otwartym planie. Wewnątrz odsłonięto dach, dzięki czemu przestrzeń dzienna jest znacznie wyższa. Jadalnia z kuchnią łączą się z salonem, który znajduje się już w nowej przybudówce. Dwa elementy łączą się przesuwnymi drzwiami, które z obu pomieszczeń otwierają się na taras.

– „Na niższym poziomie seria okien przecina obie konstrukcje, łącząc dwie kontrastujące ze sobą formy” – wyjaśniają architekci dodając, że okna wokół przestrzeni dziennych otwierają też wnętrza na piękne widoki na dolinę i góry.

Tuż obok salonu znajdują się drewniane schody, które prowadzą na wyższy poziom domu, gdzie urządzono trzy sypialnie z łazienkami. Dwie mniejsze sypialnie oddzielone są od sypialni głównej dodatkowym pomieszczeniem telewizyjnym.

Wnętrza domu są minimalistyczne. Jasne podłogi doskonale dopasowują się do inspirowanych skandynawskim stylem mebli. Większość ścian jest biała i pusta, naznaczona jedynie czarnymi framugami okien, tworząc monochromatyczną paletę barw.

– „Prosta paleta materiałów oraz minimalna ilość detali łączą przestrzenie wewnętrzne, subtelnie podkreślając geometryczne kształty i miejsca, gdzie prywatność przechodzi w otwartość” – uzasadniają swój wybór architekci.

Lokalizacja: Quebec, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne