Cedrowy dom z nowoczesnym charakterem

Firma MacKay-Lyons Sweetapple Architects zdobyła prestiżową nagrodę AIA Award za ten nowoczesny, ekologiczny dom nad jeziorem, który powstał po to, by trzy pokolenia jednej rodziny mogły wspólnie spędzać czas nad jeziorem.

Rybołówstwo, które wciąż jest ostoją gospodarki Nowej Szkocji, nieprzerwanie od wielu lat kształtuje życie i kulturę mieszkańców tej pięknej kanadyjskiej prowincji. Dom o nazwie „Mirror Point Cottage”, który stoi nad jeziorem w pobliżu starej osady Annapolis Royal, z gracją odzwierciedla dziedzictwo całego regionu, nadając mu bardziej współczesny charakter. Budynek zaprojektowała firma MacKay-Lyons Sweetapple Architects, która w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę dla architektów – 2019 AIA Housing Award – przyznawaną przez American Institute of Architects.
 
To właśnie w tym miejscu właściciele nadmorskiego domu o powierzchni 158 m2, spędzają większą część roku, choć na stałe mieszkają w Londynie. Kobieta, która pochodzi z Kanady, dorastała niedaleko tego miejsca, a dzięki niej w tutejszej nadmorskiej scenerii zakochał się także jej mąż pochodzący z Holandii. Dom powstał po to, by trzy pokolenie międzynarodowej rodziny miały gdzie wspólnie spędzać czas. Projekt został opracowany tak, by wystarczyło miejsca także dla dzieci i rodziców właścicielki. W przyszłości właściciele liczą na to, że właśnie tu osiądą na stałe, kiedy przejdą już na emeryturę.  
 
– „To historia córki lokalnego rybaka, która poślubiła europejskiego minimalistę” – mówi Brian MacKay-Lyons, szef firmy architektonicznej. – „Razem marzyli o czymś rustykalnym i subtelnym  jednocześnie”.
 
Forma ich domu, obitego cedrowym gontem i zamkniętego metalowym pokryciem dachu, nawiązuje do dawnych, długich szop rybackich. – „Gont odzwierciedla tradycję tutejszych elewacji. Doskonale tu pasuje” – wyjaśnia MacKay-Lyons, dodając, że nawet spora część nastolatków z Nowej Szkocji wie jak się instaluje taki materiał.
 
We wnętrzu tego wiejskiego domu przeplatają się elementy eleganckie i swobodne. Doskonałej jakości wyroby stolarskie z drewna cedrowego łączą się tu z pięknymi, odsłoniętymi belkami, które pomalowano na biało. Belki te, będąc tańszą alternatywą dla stali, zwykle ukrywane są sklepieniem dachowym, ale w tym projekcie stają się zaskakującym punktem centralnym wnętrza.
 
nowoczesna STODOŁA uniesiona jest nad ziemią na stalowych kolumnach, dzięki czemu powstało piękne, zaciszne miejsce z widokiem na jezioro. W tej części urządzono też letnią kuchnię, która sprawia, że cała rodzina może cieszyć się urokami otoczenia przebywając na świeżym powietrzu. To ulubione miejsce dziadka, który może siedzieć spokojnie w cieniu patrząc na wodę i bawiące się na plaży wnuki.
 
Widoki na jezioro są tez istotną częścią wnętrza, zwłaszcza po otwarciu długiej, przeszklonej ściany, zbudowanej w dużej części z drzwi przesuwnych.
– „Ten projekt ma w sobie regionalną wrażliwość. Idea jest taka, by był on w pewnym sensie efemeryczny” – podsumowuje MacKay-Lyons.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne