Centrum dla odwiedzających Wild Turkey Bourbon

Na lekkim wzniesieniu z widokiem na rzekę Kentucky stanął nowy budynek, który jest częścią dużej destylarni o nazwie Wild Turkey Bourbon Distillery Complex. Duży budynek o powierzchni 850 m2 to centrum dla odwiedzających zakład, więc mieszczą się w nim wystawy dotyczące firmy, sklep z pamiątkami, pomieszczenie degustacyjne, biura administracyjne oraz miejsce, w którym można organizować różne wydarzenia.

Architekci z firmy De Leon & Primmer Architecture Workshop nawiązali w swym projekcie do programu gruntownego rebrandingu firmy, zgodnie z którym marka ma zatroszczyć się zarówno o stałych klientów, którzy oddani są jej od lat, jak i nowych entuzjastów, których grono firma zamierza powiększyć. Z tego powodu projekt odwołuje się zarówno do tego, co znane, jak i do nowości, łącząc tradycję z innowacją.

Projekt nowego budynku wykorzystuje kształt prostej STODOŁY, który jest nową interpretacją dla stodół z upraw tytoniu, które powszechnie występują w tym rejonie. Centrum staje się więc wyraźnym i rozpoznawalnym znacznikiem w tutejszym krajobrazie. Jego elewacja z barwionej na ciemno deski ułożonej w jodełkę podkreśla prostą formę, stanowiąc jednak pewien kontrast dla jej prostoty. Połączenie tradycji i nowoczesności celowo staje się tu jednocześnie proste i złożone.

Zmieniające się strefy czasem matowej, a czasem przepuszczającej światło kraty, zacierają granice między wnętrzem a zewnętrzem i między tym co stałe i ulotne. Nocą ciemna budowla zamienia się dzięki temu w delikatną, lekko błyskającą latarenkę, która z wdziękiem została osadzona nad rzeką.

Wewnątrz centrum zorganizowane jest wzdłuż podzielonej na różne poziomy promenady, która kończy się w pomieszczeniu degustacyjnym z pięknym widokiem na rzekę Kentucky, prowadząc jakby do źródła. To właśnie woda z rzeki Kentucky jest wykorzystywana w produkcji tamtejszego trunku, do czego nawiązuje także ten projekt.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne