Chalet Grand-Pic

Głęboko w lesie w prowincji Quebec w Kanadzie firma Appareil Architecture wybudowała czarny dom z pasującą do niego leśną chatką. Obydwa budynki połączone są drewnianym, zewnętrznym tarasem. Cały projekt “Chalet Grand-Pic” składa się z dwóch konstrukcji – jednej większej, a drugiej mniejszej. Wszystkie ściany obite są blachą falistą pomalowaną na czarny, błyszczący kolor, a dachy wykończono blachą w kolorze ciemnej szarości. Tarasy łączące oba budynki wzniesiono nieco powyżej ziemi i wykonano je z pięknego, cedrowego drewna. Taras przy głównym domu można wykorzystać na spotkania towarzyskie przy grillu, a pozostała jego część służy za ścieżkę pomiędzy konstrukcjami.

Kanadyjski Chalet Grand-Pic 

Za projektem Chalet Grand-Pic stoi firma z Montrealu, Appareil Architecture. Dom zlokalizowano w głębi lasu w górskim rejonie Austin, graniczącym z amerykańskim stanem Vermont. „Zanim jeszcze zaczęliśmy wyobrażać sobie ten projekt, naszym celem było to, by dać się poprowadzić i zainspirować cechom charakterystycznym tego terenu” – wspominają architekci. Cały region jest porośnięty gęstymi lasami, a w pobliżu znajduje jezioro polodowcowe Memphremagog. „To doświadczanie terenu od samego początku pozwoliło nam dostrzec cały potencjał miejsca i wszystkich jego zalet.” Okolica miała duży wpływ na organizację całego projektu. Parking umiejscowiono na peryferiach działki, a do domu dochodzi się leśną ścieżką prowadzącą między drzewami. Ścieżka ta wije się aż do drewnianego tarasu wokół domu.

Główna część Chalet Grand-Pic posiada dwa poziomy z m.in. foyer, małą łazienką, otwartą kuchnią, jadalnią i salonem. „Właściciele chcieli mieć ciepłą przestrzeń dla rodziny i gości, która będzie pasowała do otoczenia. Przestrzeń, która oddycha świeżym powietrzem i czerpie z niego wszystko co najlepsze” – wyjaśniają przedstawiciele firmy. Zaaranżowali oni wnętrze wokół konstrukcyjnego „rdzenia” domu pokrytego sklejką, którą wykorzystano też na innych powierzchniach, nawiązując do wiecznie zielonego i naturalnego otoczenia. „Tekstura drewna na wszystkich ścianach i sufitach nawiązuje też do architektury lokalnej tego regionu” – dodają architekci.

Wnętrza

Szafki kuchenne i blaty wykończono na biało, podczas gdy dodatki podkreślono czernią. Wiszące lampy w salonie, kuchni i przy schodach zaprojektowała kanadyjska markę z Montrealu, Hamster. Na końcu salonu Chalet Grand-Pic znajduje się potężna, przeszklona ściana, a sam salon wypełniono dużą, szarą sofą. Przy oknie umieszczono kominek – w chłodne wieczory tworzy we wnętrzu ciepłą, przytulną atmosferę. Mały domek obok służy jako dodatkowa przestrzeń do przechowywania, a obok niego znajduje się jeszcze zewnętrzny prysznic na bardziej upalne dni.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne