Chalet La Pedevilla

W sercu włoskich Dolomitów, w otoczeniu imponujących gór i krajobrazów, które kiedyś miały charakter wyłącznie rolniczy, znajduje się maleńka osada o nazwie Pliscia, leżąca na wysokości blisko 1200 m n.p.m.Takie osady zwane są w regionalnym dialekcie „viles” i charakteryzuje je wyjątkowe dziedzictwo kulturowe i tradycje architektoniczne, które w tych rejonach rozwijały się przez wieki. Projekt „Chalet La Pedevilla” nawiązuje do tych tradycji.

Większość starych farm w tej osadzie tworzy parę, składając się z części mieszkalnej i rolniczej. Pod tym względem dwa nowe budynku projektu nie są więc wyjątkiem. Część mieszkalna – rezydencja – zamieszkiwana jest przez architektów Armina Pedevillę i Caroline Willeit z dwójką ich dzieci. Przylegający do rezydencji budynek – „Chalet” – to dom do wynajęcia, który służy jako dom wakacyjny. To on w tej parze budynków wyraźniej nawiązuje do tradycji rolniczych zabudowań.

Obydwa budynki zostały zintegrowane ze stromym zboczem, na którym stoją, a architekci, którzy są jednocześnie właścicielami, zrobili to z najwyższą starannością. W projekt wprowadzili regionalne zdobienia oraz cechy charakterystyczne, takie jak dwuspadowy dach, loggie oraz powszechne tu drewniane fasady. Regionalność zyskuje tu jednak bardziej indywidualny charakter i pewną niezależność.

Wszystkie elementy konstrukcyjne obu budynków zostały wykonane z betonu zawierającego dolomit, który jest najbardziej powszechnym kamieniem w tym rejonie Alp. Także zastosowane w projekcie drewno, głównie modrzew i sosna, pozyskiwane były lokalnie w pobliskim lesie i to zgodnie ze zwyczajem – w odpowiedniej fazie księżyca.

Cała drewniana elewacja, obejmująca „loggie”, została zabarwiona na czarno, stając się kontrastem dla przestrzeni wewnętrznych, gdzie odsłonięty beton zestawiono z naturalnym drewnem. Całość tworzy klimatyczną i bardzo harmonijną interakcję.

Imponująca sceneria tego regionu jest zawsze spleciona z architekturą, a widoki podkreślają jeszcze ciężkie, drewniane futryny okienne. Rodzinne i przytulne wnętrze tych domów kontrastuje nie tylko z ciemną elewacją, ale też z często złowrogim, górskim otoczeniem.

Budynki, które tu stawiano od zawsze charakteryzowały samowystarczalność i zrównoważony rozwój, choć ten ostatni modny stał się powszechnie dopiero współcześnie. Budynki mają swoje źródła wody i wykorzystują energię słoneczną oraz geotermalną. Dzięki połączeniu tradycji i wartości kulturowych z nowoczesnym stylem, projekt ten staje się współczesną refleksją na temat dawnego, wiejskiego życia.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne