Chalet M

Domek o nazwie „Chalet M” ma zaledwie 25 m2, wszystkie materiały potrzebne do jego budowy zostały dosłownie doniesione na miejsce.

Najważniejszym priorytetem tego projektu było jak najmniejsze oddziaływanie na środowisko naturalne i pozostawienie tylko minimalnych śladów na samej działce, na której prowadzona była budowa. Chodziło też o to, by właściciele mogli się tu czuć tak, jakby tworzyli prawdziwą „jedność” z otaczającą ich przyrodą.

Ta niewielka chata, wykonana w dużym stopniu ze sklejki, stanęła w zalesionym, wiejskim terenie na przedmieściach São Lourenço da Serra w pobliżu miasta São Paulo w Brazylii. W pobliżu jest warzywny ogród i jezioro.
 
Projekt został stworzony przez architekt Silvię Acar z São Paulo, która miała zapewnić właścicielom prostą przestrzeń do spania, gotowania i budowania „jedności” z naturą. Domek został uniesiony na sześciu cylindrycznych, betonowych kolumnach, które zostały zatopione na ok. 3 metry w ziemi. W ten sposób drewniany domek spoczął lekko na działce, nie naruszając nadmiernie jej powierzchni. Ze względu na to, że działka położona jest w niedostępnym miejscu, nie można do niej dojechać żadną drogą i samochodem. Acar musiała więc zaprojektować domek tak, by jego poszczególne elementy były na tyle lekkie, by można je było przetransportować bez wykorzystania pojazdów.
 
– „Działka znajduje się w samym sercu okolicznej przyrody, a my nie chcieliśmy tworzyć do niej żadnej drogi. Z tego powodu wszystko musiało być na tyle lekkie, by można to było zanieść na samo miejsce budowy” – mówi Acar. – „Aby nie niszczyć okolicznej przyrody i żadnych drzew, nie chcieliśmy wykorzystywać żadnych ciężarówek, dźwigów, buldożerów, czy innego sprzętu ciężkiego” – dodaje.
 
Domek o powierzchni 25 m2 z tarasem wielkości 7 m2 został ostatecznie zbudowany z twardego drewna i blachy falistej. Wnętrze zostało natomiast wykończone w całości sklejką, która z tego właśnie powodu dominuje w sypialni, łazience i aneksie kuchennym. W części frontowej budynku znajdują się cztery, pełnej wysokości okna, z których dwa można przesunąć w taki sposób, by wnętrze budynku otworzyć na taras i otaczającą chatę przyrodę.
 
– „Moja wizja obejmowała chatę wykończoną wewnątrz jasną sklejką, która pomogła stworzyć miejsce zanurzone w przyrodzie, w którym czuje się zapach i atmosferę lasu” – wyjaśnia architekt.

Lokalizacja: Brazylia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne