Chalet Whymper

Architekci zaczęli pracę w wyjątkowej sytuacji. Firma Chevallier Architectes wkroczyła do pracy, kiedy projekt był już właściwie na granicy i wszystkim wydawało się, że lepiej będzie odpuścić. Nieruchomość znajduje się w Chamonix-Mont-Blanc we Francji i wiązało się z nią wiele ograniczeń. Zespół firmy Chevallier Architectes przeanalizował jednak wszystkie aspekty i zaproponował rozwiązania, które pozwalały na udane zakończenie budowy, uwzględniając jednocześnie optymalizację przestrzeni. 

Nieruchomość leży bardzo blisko granicy terenu, w którym obowiązuje ścisła ochrona przyrody, co sprawiało, że architekci musieli zastanowić się nad wieloma dodatkowymi kwestiami. Pracując w samym sercu dużej przestrzeni zieleni, musieli nadać budynkowi właściwy charakter, zapewniając jednocześnie przepiękne widoki na trzy pobliskie szczyty górskie. Główna konstrukcja chaty opiera się na klasycznym projekcie, co tworzy kontrast z nowoczesną nadbudówką, którą charakteryzują ogromne okna i spore przestrzenie.

Architekci sporo uwagi poświęcili na wybór i pozyskanie odpowiednich materiałów do budowy. Zdecydowali się na ponowne wykorzystanie wielu drewnianych elementów, co wymagało też sporych prac nad kolorymetrią, by całość miała spójną kolorystykę.

Antresola, która jest zawieszona nad częścią wypoczynkową, jest przykładem rozwiązania, które zostało wprowadzone, by spełnić jedno z oczekiwań właściciela – bez robienia tego kosztem widoku na góry Aiguilles de Chamonix. Z tego samego powodu architekci zaplanowali też projekt tak, by górskie szczyty były widoczne także z kuchni, a nawet z basenu, który znajduje się w piwnicy. Zgodnie z takim założeniem jedna ze ścian w kuchni to szklany panel, a nad basenem wstawiono okno, które również zapewnia spektakularną scenerię. Kamienna podmurówka łączy stare i nowe elementy.

nowoczesna STODOŁA została wyposażona w najnowsze technologie, które obejmują zaawansowane systemy automatyzacji obsługi całego domu, integrowane z projektem od samego początku.
Projekt został ukończony jesienią 2016 roku.

Lokalizacja: Chamonix-Mont-Blanc, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne