Nowoczesna stodoła

Miejsce to krawędź Półwyspu Lyngen w Troms w północnej części Norwegii, zdominowanego przez ostry alpejski krajobraz.
Okolica porośnięta jest gęstym lasem, ale jej topografia pozwala na podziwianie zapierających dech w piersiach widoków praktycznie z każdej strony. Założeniem było stworzenie odosobnionego miejsca dla dużej rodziny, która potrzebuje 9 łóżek, ale gospodaruje skromnym budżetem. Już na początku projektu zdecydowano o ograniczeniu powierzchni użytkowej do 50m2, ponieważ większe budynki mają większe wymagania techniczne zgodnie z norweskim prawem budowlanym.
Rozwiązaniem było wykorzystanie przestrzeni pod dachem dwuspadowym, która ze względu na niską wysokość nie zalicza się do powierzchni użytkowej. Te przestrzenie są jednak dobre na wykorzystanie do organizacji miejsca do spania, a my na górnej przestrzeni byliśmy w stanie zmieścić dwa podwójne łóżka i trzy pojedyncze, choć powierzchnia liczy tam zaledwie 14 m2.
Dodatkowe łóżko dla dwóch osób znajduje się w sypialni na parterze. Dach dwuspadowy nadaje budynkowi pion, który pasuje również do otaczającego krajobrazu. Niższe piętro wykonane jest z betonu wylewanego na miejscu, tworząc stopień pasujący do terenu, oraz podkreśla wertykalność między przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną.
Przestrzeń salonu i jadalni oddzielona jest dwustronnym kominkiem oraz półką, która służy także jako ława przy stole. Wokół całego budynku ciągnie się rząd okien, tworząc ramę dla widoków górskich we wszystkich kierunkach. Okna w górnej części sięgają sufitu, podczas gdy część dolna jest bardziej zróżnicowana zgodnie z funkcjami i konkretną aranżacją pomieszczeń.
We wnętrzu wyeksponowano wszystkie słupy ścienne, a okna zamontowano bezpośrednio na nich. Szczegóły ograniczono do minimum, aby wymazać granice pomiędzy wnętrzem i krajobrazem. Schody prowadzące na górne piętro zrobione są z wystających stalowych płyt, a podłoga w części górnej to częściowo stalowe kraty, które przepuszczają naturalne światło.
Wszystkie ściany wewnętrzne są obite bezsękowymi panelami sosnowymi. Ściany zewnętrzne wykończone są bardzo dużymi płytami drewna laminowanego zabezpieczonymi naturalną smołą drzewną. Zarówno drewno zewnętrzne, jak i wewnętrzne zmieni swój kolor i charakter z upływem czasu i pod wpływem działania promieni słonecznych.

Lokalizacja: Tromso, Norwegia
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej

zdjęcia

Ivan Brodey Andre Severin Johansen

komentarze

Artur Tesch:
Tak ma być w raju ...
Arkadiusz Kalisz:
Tez chce taki skromny budżet :)
Agnieszka Polak:
A gdzie łazienka? Prysznic lub wanna?
Michał Misza:
WYPAS
Piotr Szyba:
Czy tylko ja widzę dziwną twarz tego domu? :v
Joanna Gągała:
Noooo, ale schody, to moim zdaniem porażka - zwłaszcza jeżeli są tam dzieci...
Joanna Woźna:
Polozenie cudne! Rozwiazania piekne choc schody wolalabym bardziej uzytkowe/bezpieczne. Tak czy siak 6plus ;)
Brunon Rumian:
1,5 mln pln za stodołe? Hmmm skromnie, za skromnie ;)
Seth Poslqniec:
Super a jak wnetrze:)?
Seth Poslqniec:
Juz mam :)😆
Piotr Smieja:
Ciasteczkowy Potwór! 😂
Paweł Dziurzyński:
Skromny budżet i takie schody, jasne :)
Artur Maluch:
Dlaczego ten dom jest taki wściekły i chce kogoś ugryźć? ;)
zobacz ten wpis na FB

zdjęcia

Ivan Brodey Andre Severin Johansen

komentarze

Artur Tesch:
Tak ma być w raju ...
Arkadiusz Kalisz:
Tez chce taki skromny budżet :)
Agnieszka Polak:
A gdzie łazienka? Prysznic lub wanna?
Michał Misza:
WYPAS
Piotr Szyba:
Czy tylko ja widzę dziwną twarz tego domu? :v
Joanna Gągała:
Noooo, ale schody, to moim zdaniem porażka - zwłaszcza jeżeli są tam dzieci...
Joanna Woźna:
Polozenie cudne! Rozwiazania piekne choc schody wolalabym bardziej uzytkowe/bezpieczne. Tak czy siak 6plus ;)
Brunon Rumian:
1,5 mln pln za stodołe? Hmmm skromnie, za skromnie ;)
Seth Poslqniec:
Super a jak wnetrze:)?
Seth Poslqniec:
Juz mam :)😆
Piotr Smieja:
Ciasteczkowy Potwór! 😂
Paweł Dziurzyński:
Skromny budżet i takie schody, jasne :)
Artur Maluch:
Dlaczego ten dom jest taki wściekły i chce kogoś ugryźć? ;)
zobacz ten wpis na FB