Chata na polanie w Transylwanii w Rumunii

Chata na polanie w Transylwanii w Rumunii

Ta przestronna posiadłość leży w górskiej wiosce w Transylwanii w Rumunii, wśród domostw rozsianych w dolinach i na łagodnych wzgórzach. Wielkość budynku, który ma w sumie powierzchnię 420 m², częściowo ukrywa spadzisty, zielony dach i mur z mineralną okładziną z gabionów.

Konstrukcja jest rozległa, ale inspiracją dla projektu, który powstał w firmie BLIPSZ, były lokalne STODOŁY, dzięki czemu całość pasuje do miejsca i okolicy. Powierzchnia wewnętrzna domu jest jednak imponująca, zwłaszcza w porównaniu ze skromnymi, tradycyjnymi gospodarstwami, które można znaleźć w pobliżu.

Architekci postawili na kształty i materiały, które pomogły wkomponować rozległy budynek w wyjątkową scenerię. Ułożenie względem słońca i koncepcje energetyczne zostały podporządkowane panoramie otwierającej się w kierunku północnym.

Dom, który używany jest sporadycznie przez liczną rodzinę i ich przyjaciół. Zbudowano go w większości z naturalnych materiałów budowlanych, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i normami autonomicznych domów pasywnych. Fundamenty, płyta parteru i masywne konstrukcje oporowe na końcach budynku wykonane są z betonu. Konstrukcja domu powstała z dużych belek wyprodukowanych z drewna iglastego. Do budowy ścian wykorzystano lokalnie produkowane, gliniane cegły. Płaski dach posadowiony jest na belkach z drewna klejonego i pokryty lokalną odmianą trawy, a części dwuspadowe dachu przykryto gontem. W projekcie pojawiają się też inne materiały, takie jak płyty OSB bez formaldehydu. Jak również płyty pilśniowe o średniej gęstości, bale słomy, tynki wapienne we wnętrzach oraz naturalne tynki wodoodporne w łazienkach. Izolację termiczną drewnianego domu tworzą odpowiednie wypełnienia ścian z cegły glinianej (również na piętrze) oraz polerowana, betonowa posadzka o sporej grubości. Z zewnątrz zastosowano sprasowane bele słomy, które pokryto wielowarstwowym tynkiem glinianym i warstwą ochronną z kamieni, wykonaną technologią gabionów. Górna kondygnacja ma elewację i dach wykonany z czarnej deski sosnowej, przy której wykorzystano japońską technikę wypalania drewna Shou Sugi Ban, zapewniającą dużą odporność na warunki atmosferyczne.

Panele fotowoltaiczne umieszczone po stronie południowej pokrywają prawie 90% zapotrzebowania energetycznego budynku. Dom jest więc prawie autonomiczny, a jedynie na bardzo zimne i pochmurne dni wykorzystuje się zapasowe połączenie z siecią elektryczną. Ogrzewanie podłogowe i ciepłą wodę zapewnia odpowiednia pompa ciepła. Architekci pomyśleli również o wykorzystaniu wody deszczowej, która gromadzona jest w dużym zbiorniku ukrytym w nasypie ziemnym. Służy ona do automatycznego nawadniania.

Największym wyzwaniem tego projektu – jak mówią sami architekci – było eksperymentowanie z wieloma alternatywnymi technikami i materiałami oraz jednoczesna ich integracja z elementami tradycyjnymi. W ten sposób powstał dom o wiejskim uroku, z relaksującą atmosferą, ale też z zaawansowanymi technologicznie, ekologicznymi rozwiązaniami.

Lokalizacja: Rumunia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne