Chata w górach

Klienci firmy Studio Bergtraun Architects chcieli stworzyć przytulne, rozrywkowe i nieformalne miejsce dla swej rodziny i przyjaciół, z którymi mogliby przyjemnie spędzać czas. Chata w górach miała spajać ich miłość do sportów i spędzania czasu na zewnątrz. Architekci postarali się więc zmaksymalizować relacje między wnętrzem i otoczeniem… 

Dom położony jest na niezwykle stromym górskim zboczu w górach Sierra Nevada, gdzie pada zimą mnóstwo śniegu. Architekci musieli stworzyć mocną konstrukcję, która jednak pozwoli otworzyć przestrzenie mieszkalne na widoki i otaczający dom las. Budynek, który w całości wydaje się być całkiem prosty, niepostrzeżenie dopasowuje się do swego otoczenia, choć pełen jest różnych detali, które sprawiają, że jest on nie tylko wyjątkowy, ale też bardzo osobisty.

Właściciele są prawdziwymi entuzjastami sportów, więc cały dom jest wypełniony odniesieniami i symbolami związanymi z różnymi sportami. Przykładem może być wypełniony światłem przedpokój, gdzie mocowanie oświetlenia przypomina rzeźbę z kijkami narciarskimi, z których każdy został podarowany rodzinie przez ich przyjaciół jako symbol koleżeńskiego ducha. Z kolei cała tylna ściana to ogromna szafa, która pełna jest dodatkowego sprzętu narciarskiego dla ewentualnych gości, którzy mogą przyjechać z wizytą.

Na całej długości ściany przy schodach znalazło się zdjęcie przyjaciela rodziny, znanego z ekstremalnego narciarstwa. Kolejny pomysł nawiązujący do sportów zimowych to planowane wkrótce wykonanie huśtawki na patio, która ma być zrobiona z pochodzącego z odzysku krzesełka z wyciągu.

Wysokie okno nad zlewem kuchennym wprowadza do wnętrza naturalne światło, pomagając skupić uwagę na wnętrzu domu. Pozostała jednak część przestrzeni dziennych zamknięta została ogromnymi oknami, ciągnącymi się od podłogi aż po sufit, całkowicie otwierając ten kąt domu i zamieniając go właściwie w „przestrzeń płynną, wewnętrzną i zewnętrzną”. Architekci zrezygnowali z dużego tarasu, który wymagałby ciągłego odśnieżania zimą.

Wszystkie poszczególne cechy tego domu tworzą rzadkie połączenie nowoczesnego projektu z ciepłymi i ekologicznymi materiałami, a jego przyjazne proporcje nawiązują do ducha starej Kalifornii, ale nie zapominając o współczesności.

Klienci chcieli, by dom można było podzielić pionowo tak, by mógł on służyć jako dom z jedną sypialnią i jednym piętrem, kiedy będą spędzali tam czas samodzielnie. Kiedy będzie wykorzystywany w pełni, ma jednak działać jako pełny, dwupiętrowy rodzinny dom, w którym bez problemu pomieszczą się ich dzieci z ich przyszłymi rodzinami.

Lokalizacja: Alpine Meadows, Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne