Chata w Sjusjøen

Ten dom znajduje się w Sjusjøen, jednym z najpopularniejszych terenów Norwegii do uprawiania narciarstwa biegowego. Z tego względu obecnie powstaje w tym regionie sporo narciarskich chat, które niejednokrotnie położone są w swym bliskim sąsiedztwie.
Miejsce charakteryzują silne wiatry wiejące głównie z północy, więc tworzona tu architektura ma zapewniać schronienie przed mocnym wiatrem, tworząc w pobliżu budynku zaciszne, prywatne przestrzenie.

Ta chata została zaprojektowana jako element ustawiony na osi wschód-zachód. Od północy fasada jest zamknięta, otwierając się na południe, dzięki czemu mieszkańcy mogą podziwiać piękne widoki znajdującej się poniżej doliny. Budynek zakończony jest w kształcie litery „L”, dzięki czemu wejście osłonięte jest przed północnym wiatrem, a jego zaciszna strona skierowana jest na południe. Projekt budynku i dachu zmienia się zgodnie z naturalną rzeźbą terenu, dostosowując się do jego pięciu poziomów, dzięki czemu wydaje się lepiej łączyć ze swym otoczeniem.
Projekt opiera się na jasnym koncepcie geometrycznym. 12 identycznych trójkątów tworzy kształt chaty, a poziomy i pomieszczenia wewnętrzne są zorganizowane na bazie takiej właśnie geometrii. Wraz z minimalistycznymi wykończeniami nadaje to całości dynamiczny i mocny wygląd.
Większe okna umieszczono przy osłoniętym tarasie w rejonie kuchni i salonu oraz w przejściu, przy którym znajdują się sypialnie. Jeden ciąg okien łączy wszystkie pomieszczenia przepięknymi widokami na dolinę. Z osłoniętym tarasem łączy się dodatkowy, wolnostojący element, w którym mieści się schowek oraz bardziej prywatny aneks z sypialnią.
Cały dom został zbudowany z prefabrykowanych, drewnianych elementów, które widoczne są wciąż od wewnątrz. Ściany i dach z zewnątrz zostały obłożone deskami z opalanego drewna, przez co dom wyraźnie odcina się od zimowego krajobrazu.

Powierzchnia: 133 mkw
Lokalizacja: Sjusjøen, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne