Chilijska STODOŁA

Ten projekt jest efektem poszukiwań związanych z tym, jak w praktyce zastosować cztery kluczowe zasady architektury: funkcjonalność, wydajność w wykorzystaniu zasobów, właściwe wykorzystanie energii pasywnej oraz uznanie i rozpoznanie miejsca, jako zrozumienie terenu i jego kultury. 

Uznanie/rozpoznanie miejsca:
Morfologicznie projekt pojawia się jako element o dwóch różnych twarzach. Z jednej strony wydaje się być niewielką szopą, hermetyczną i zamkniętą dla otoczenia zewnętrznego, ale z drugiej pokazuje się jako miejsce z przeszkloną fasadą, która tworzy formę ściany zasłonowej ciągnącej się od podłogi aż po sufit, podkreślając piękno tego miejsca.

Funkcjonalność:
Dom został zaprojektowany z myślą o maksymalnej optymalizacji przestrzeni, a także z naciskiem na wygodę i prywatność jego mieszkańców. Z tego m. in. względu dwie sypialnie zostały ulokowane w dwóch końcach domu, jak na przeciwległych biegunach, które pozostają w oddaleniu, gwarantując prywatność wraz z pozostałymi pomieszczeniami.
Łazienka wraz z kuchnią tworzą pojedynczy element, który przylega do sypialni głównej, służąc jednak również reszcie domu i domownikom. Taka organizacja sprawia, że przestrzenie publiczne stały się centrum domu i połączone są bezpośrednio z kuchnią, jadalnią, salonem oraz z osłoniętym, prześwitującym tarasem, który pozwala cieszyć się otoczeniem zewnętrznym nawet przy mocnych ulewach.

Właściwe wykorzystanie energii pasywnej:
Aby zapewnić mieszkańcom większy komfort oraz zoptymalizować właściwości energii pasywnej, przeszklona fasada pozwala odebrać i przechwycić jak największą ilość słońca po północnej stronie domu, zamykając się jednocześnie w sposób hermetyczny jako ściana kurtynowa w przypadku ulewnego deszczu.
Z kolei południowa fasada odpowiada za wentylację domu, poprzez stworzenie specjalnych okien, które służą jako tunele dla wiatru, wentylując i naturalnie odświeżając powietrze wewnątrz dom w miesiącach cieplejszych, czyli wiosną i latem.
Specjalne dwa kanały znajdujące się na długich ścianach pozwalają zbierać i gromadzić wodę, którą można wykorzystać później na różnorakie sposoby.

Materiały/wydajność zasobów:
Optymalizacja wykorzystania materiałów pozwoliła zbudować ten dom zaledwie w dwa miesiące, redukując prawie do zera ilość odpadów powstałych na etapie budowy. Architekci bardzo starannie przeanalizowali dobór odpowiednich materiałów oraz ich niezbędną ilość.
Aby projekt był w pełni ekologiczny, do budowy wykorzystano tylko drewno tzw. odnawialne, korzystając z miejscowej siły roboczej.

Lokalizacja:  Ancud, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne