Christchurch House

Nieruchomość kupili nowi właściciele, którzy postanowili zacząć budowę od nowa. O pomoc w opracowaniu projektu poprosili architektów z firmy Case Ornsby Design Pty Ltd.

Analizując historię miasta Christchurch, odkryliśmy, że jest ona mocno zakorzeniona w rolnictwie, więc postanowiliśmy zaprojektować miejską wersję typowego angielskiego domu z dwuspadowym dachem, jaki kojarzymy z zabudowaniami rolniczymi. Dom składa się więc z czterech połączonych ze sobą budynków, które tworzą serię przestrzeni z dziedzińcami pomiędzy poszczególnymi budynkami. Każdy z tych czterech „pawilonów” łączy się z kolejnym budynkiem przeszklonym przejściem o płaskim dachu. Miejsca te są pełne światła i otwarte są na widoki z poszczególnych przestrzeni zewnętrznych.
Zastosowane materiały musiały być lekkie, by nie stwarzały poważnego zagrożenia na wypadek wystąpienia kolejnego trzęsienia ziemi. Z zewnątrz dom obity jest deską cedrową, którą pozostawiono w stanie naturalnym, by zmieniała się wraz z upływem czasu, nabierając odcieni srebra i szarości. W niektórych miejscach deska ułożona jest poziomo, by podkreślić konkretne elementy, jak np. drzwi, ale w innych ułożenie ma układ pionowy. Także wewnątrz w częściach przejściowych pojawia się ta sama deska w ułożeniu pionowym, co ma stanowić nawiązanie do elewacji zewnętrznej czterech pawilonów. Takie rozwiązanie podkreśla też podział przestrzeni wewnętrznych, dając poczucie, że mogą one funkcjonować niezależnie od siebie.
Zastosowana wewnątrz paleta materiałów ogranicza się do naturalnego drewna cedrowego, stolarki dębowej oraz podłóg wykonanych zarówno z deski dębowej, jak i betonu. Barwy są ciepłe i tworzą wrażenie „stałości” w poszczególnych pomieszczeniach.
Salon z jadalnią i kuchnią, które są główną przestrzenią wspólną, mają wysoki, dwuspadowy sufit, co w połączeniu z przeszkleniami tworzy wrażenie przestronności i lekkości.

Lokalizacja: Christchurch, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne