Nowoczesna stodoła

Miejsce to znajduje się na pograniczu angielskich hrabstw Essex i Suffolk
, a jego okolice zostały uwiecznione na obrazach jednego z najwybitniejszych pejzażystów XIX wieku, Johna Constable’a.  Był to kiedyś folwark pobliskiej posiadłości, która została zniszczona przez pożar w 1950 roku. Przetrwały budynki rolnicze, które dzięki swojemu ułożeniu tworzyły podwórze. Centralnym elementem tego miejsca, z pięknymi widokami na wiejskie krajobrazy, była duża stodoła o wyglądzie kościoła.

Budynek zbudowany był na planie krzyża i miał wiele mniejszych przestrzeni po bokach, które pozwalały wykonywać różne czynności pod jednym dachem. Cały kompleks zabudowań rolniczych to spuścizna jednego z pionierskich propagatorów takiej organizacji farmy – Johna Gurdona Esquire’a, który był pierwszym właścicielem tego miejsca. Obecni właściciele kupili te budynki w stanie rozpadu. Sprzedali swoją nieruchomość w pobliskim Corchester i zdecydowali się mieszkać w przyczepie podczas prowadzonej budowy i renowacji.

Duża część tych prac wiązała się z naprawą dachu. Właściciele chcieli, by od wewnątrz była widoczna stara konstrukcja dachu, ale wszystko musiało spełniać normy związane z odpowiednim ociepleniem, dlatego dach ocieplony jest po stronie zewnętrznej. Dachówka i część drewnianych materiałów udało się pozyskać z innej budowli rolniczej, która znajdowała się na miejscu, a która była zbyt zniszczona, by można ją było skutecznie odnowić.

Ściany zewnętrzne zostały ocieplone wełną owczą i obite drewnem modrzewiowym, które zostało pozostawione, by zmieniało się w sposób naturalny. Oryginalne otwory w ścianach zostały zamknięte przeszkleniami, które lekko chowają się za linią zewnętrzną ścian. Duże szklane drzwi przesuwne, które były robione na specjalne zamówienie, zamknęły otwarte wcześniej wnętrze, ale pozostawiły piękne widoki na ogromne pola, które rozciągają się w oddali. W dachu wstawiono dwa trzymetrowe okna, które wpuszczają do wysokiego na 8 metrów wnętrza ogromną ilość naturalnego światła. Polerowane betonowe podłogi ciągną się przez całe wnętrze.

Podczas tworzenia projektu zapadła decyzja, by przestrzeń pozostała maksymalnie otwarta. W miejscach, w których było to niezbędne stworzono specjalne podziały przestrzeni, które często mają formę mebli. Meble w tym wnętrzu zostały starannie przemyślane i pomagają organizować całe wnętrze, zapewniając też prywatność w łazienkach i sypialniach.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: David Nossiter Architects

Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej