CiAsy

Zrównoważona architektura CiAsy – lokalne dobro budulca

House Aqua Bad Cortina w istocie nosi nazwę krótszą, przyjemniejszą – CiAsa. Bryła inspirowana retroromańskim stylem w całości pokryta jest drewnem i znajduje się w wysokich górach w południowotyrolskim St. Vigil, w otoczeniu Dolomitów Val Badia.

Monstrualny kamień CiAsy

CiAsa stoi na łagodnym wzgórzu, w bliskim sąsiedztwie źródła termalnego. Od krajobrazu nowoczesna STODOŁA odcina się swoją formą, gdzie dach i fasada stanowi jedność. Archaiczna forma nierozróżniająca końca dachu i elewacji, sprawia, że budynek jest widoczny z daleka. Jawi się niczym monstrualny kamień. Kształt trapezu pojawia się jako powracający element w całym projekcie – jest on bowiem motywem przewodnim CiAsy. Do doświetlenia wnętrz zastosowano lukarny trapezowe oraz stożkowaty świetlik. Światło w ten sposób wpadające do wnętrza rozświetla go od samej nasady, czyli sufitu.

Trzy kondygnacje naziemne w całości wykonano z drewna, de facto pozyskanego z drzewa, które spadło na ziemię uszkodzone 30 października 2018 roku podczas silnych burz w okolicznych lasach. Takie inicjatywy optymalizacji budulca nowoczesna STODOŁA lubi najbardziej. Masywne drewno świerkowe wykorzystano w celu stworzenia ścian zewnętrznych i wewnętrznych. Wszystko to przy użyciu specjalnej techniki, unikając stosowania klejów i żywic. W oparciu o drewniane deski o grubości 6 cm wykonano mocne ściany zewnętrzne o grubości 36 cm. Nawet w obrębie prefabrykowanych elementów CiAsy, deski układano w taki sam sposób, w jakim rósł pokonany naturą świerk – od dołu do góry.

Wnętrze i fasada zapachowym bonusem

Od wewnątrz powierzchnia CiAsy składa się z litego i ręcznie heblowanego drewna sosnowego. Wszystkie ściany zostały już prefabrykowane z tą powierzchnią – połączenia okien i drzwi zostały wrębowane w elementy ściennych. Ze względu na swoją ciepłą barwę i charakterystyczny zapach, który nadaje pomieszczeniu poczucie dobrego samopoczucia i ciepła, sosnę od wieków wykorzystywano w lokalnej tradycji jako okładzina wnętrza salonu. Fasada, podobnie jak szyszka sosny, pokryta jest ręcznie łupanym modrzewiowym gontem. Dzięki sporej grubości ścian dom osiąga bardzo dobre parametry cieplne, dlatego dodatkowe ocieplenie nie było konieczne.

Regionalizm i optymalizacja

Zrównoważona architektura wykorzystana w projekcie CiAsy sygnuje redukcja kosztów i wpływu na środowisku minimalnego nakładu grzewczego, ponieważ CiAsa osiąga stałość temperaturową. Dużą wagę przywiązywano również do społecznych i kulturowych aspektów zrównoważonego rozwoju. Zaangażowano wyłącznie rzemieślników z doliny, którzy mogli wzbogacić projekt o swoje doświadczenie i wiedzę z zakresu lokalnych metod budowlanych. Utrwalanie lokalnych tradycji w nowoczesny sposób szanuje lokalną kulturę i zachowuje tysiącletnią wiedzę. Jest to szczególnie ważne, ponieważ zagrożenie płynące z powodu rozwoju technologii i rosnącej standaryzacji nowych budynków stanowi realny problem dzisiejszej architektury.

Z techniczno-użytkowego punktu widzenia pomysłodawcy postawili na budulec wysoce odporny i trwały na bieg czasu i warunki atmosferyczne. Drewno modrzewiowe użyte do wykonania elewacji, jest odporne na warunki atmosferyczne nawet bez jakiejkolwiek obróbki. Z biegiem lat lite drewno pokryje się patyną, nadając im większego charakteru i uroku. Z czasem sprawi to, że budynek będzie coraz piękniejszy.

Beton piwnicy to skała dolomitowa z pobliskiego potoku, wzbogacona własną wodą termalną. W tym projekcie aspektowi zrównoważonego rozwoju nadano wyjątkowo wysoki priorytet. Prawie nie trzeba było używać materiałów syntetycznych. Nie tylko drewno domu jest ściśle lokalne, ale także kamień na podłogi i łazienki został wycięty z głazów dolomitowych z doliny.

Lokalizacja: San Vigilio Di Marebbe, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne