Coffeetown Shop

Projekt kawiarni o powierzchni 25 m2 został opracowany przez firmę TRPC Arquitetos i był jej debiutanckim projektem na CASACOR – największej wystawie architektury i projektowania wnętrz oraz krajobrazu w obu Amerykach. Biuro TRPC Arquitetos przedstawiło na tej wystawie dwie przestrzenie: “Loft do Colecionador” oraz “Cafeteria Coffeetown”.

W przypadku kawiarni młodzi architekci Adalberto Vilela, Cecília Miscow, Tiago Schultz i Vanessa Sampaio skupili się na powracającej w ich pracach tematyce, czyli architekturze domu, połączeniu skali i wielkości oraz nadaniu odpowiedniej roli miejscu, które związane jest z posiłkami. 

Poprzez prosty zabieg wysunięcia do przodu zarysu domu architektom udało się zaprojektować kawiarnię, która natychmiast zwraca na siebie uwagę. Ten wysunięty „dom” ma dwie nieprzezroczyste ściany, które można wykorzystywać do ekspozycji produktów sprzedawanych w kafejce. Z kolei główna, przeszklona ściana, ciągnąca się od ziemi aż po dach, wprowadza do wnętrza naturalne światło, a wieczorem pozwala doświetlić okoliczny plac. To właśnie ona i to co kryje się za nią najbardziej przyciąga uwagę. Cała przestrzeń ma 6 m długości, 4 m szerokości orz 5,3 m wysokości. W sumie architekci mieli więc do wykorzystania 24 m2 powierzchni.

Ciemne barwy fasady ujednolicają całą konstrukcję oraz łączą ją z otaczającym krajobrazem. Kafejka działa tez jako przestrzeń wejściowa na plac wystawowy, zapraszając gości na chwilę przerwy z kawą i ciastkiem. Siedząc przy kawiarnianych stolikach odwiedzający mogą też obserwować wydarzenia związane z całą wystawą.

Szklana ściana położona od wschodu poszerza przestrzeń integrując wnętrze z otoczeniem i zupełnie zmienia kafejkę oraz jej sąsiedztwo, zmieniając się stosownie do pory dnia i nocy. W ciągu dnia można dostrzec kawiarnię nawet z kładki dla pieszych, która łączy dwa główne budynki wystawy, ale gdy zapada zmrok, kawiarnia przyciąga uwagę jeszcze bardziej. Wnętrze zostało bowiem oświetlone 20 żyrandolami, które promieniują na plac, stawiając go w centrum uwagi.  Architekci przewidzieli w swoim projekcie, że najbliższe otoczenie kafejki będzie miało duże znaczenie przez cały okres wystawy i zgodnie z tym, zaplanowali także przestrzeń wokół budynku, organizując między roślinami spokojny taras ze stołami i krzesłami. Miejsce to nie jest oświetlone bezpośrednim światłem, dzięki czemu wieczorem zapewnia większą intymność. Podkreśla to także elegancję budynku oraz ujawnia minimalistyczny rys całego projektu.

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne