Nowoczesna stodoła

Projekt to współczesna, betonowa interpretacja oryginalnego budynku z dodatkiem technologicznej pomysłowości.
Wymagał on przebudowy stojącego tu wcześniej budynku, aby sprostać potrzebom nowych mieszkańców. Oryginalny budynek był mały i jak większość budynków w tym regionie praktycznie pozbawiony był okien. Architekci zdecydowali się nie wprowadzać dużej liczby okien, ale w zamian dodali trzy duże okna, które są jednocześnie wyjściem na zewnętrzne patio na parterze, oraz świetliki na poddaszu.
Jednym z kluczowych zadań było odświeżenie budynku z zewnątrz przy jednoczesnym zachowaniu jego oryginalnego charakteru. Z kolei wnętrze zostało przekształcone w elegancki i nowoczesny dom rodzinny. Wykończenia to mieszanina drewna, betonu i białych ścian. Widoczne są również niektóre elementy ze stali malowanej proszkowo.
Na parterze znajduje się łazienka, mnóstwo schowków, salon, jadalnia i kuchnia. Strych mieści sypialnię właścicieli, pokoje dzieci oraz miejsce zabaw. Duże przeszklone drzwi na parterze otwierają się na patio, łącząc wnętrze z krajobrazem i wpuszczając sporą ilość naturalnego światła.
Na górę wchodzi się po oryginalnych schodach, które sprawiają wrażenie, jakby wspierały się na stalowych prętach przymocowanych do sufitu. Zwiększają one też przestrzeń, która służy do chowania drobiazgów, ponieważ pod nimi ulokowano specjalne schowki w kształcie pudełek.
Ten mały współczesny, kamienny dom znajduje się w Słowenii. Został zaprojektowany przez firmę architektoniczną Dekleva Gregoric Arhitekti dla młodej rodziny.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Dekleva Gregoric Arhitekti
Foto: Janez Marolt
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej