Compass House

“Compass House” został zaprojektowany jako dom weekendowy dla 6-osobowej rodziny, a jego nazwa ma związek z marzeniem klientów, którzy chcieli wyznaczyć nowy kierunek swemu życiu, wracając z długiego pobytu w Wielkiej Brytanii do Kanady. Aby osiągnąć zamierzony cel, projekt domu przekraczał granice zwykłego projektowania domu, tworząc miejsce uduchowione i powiązane z otoczeniem. Projekt miał równoważyć intymność z ogromem przestrzeni, światło i ciemność oraz ziemię i niebo. 

Lokalizacja działki to tzw. Kuesta Niagary, która znajduje się na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Miejsce to od zachodu zamyka las, a od południa wzgórze. Ogromna powierzchnia pól rozciąga się natomiast w kierunku północnym i wschodnim. Dom oddalony jest nieco do drogi i otoczony jest drzewami, które zatrzymują wiatr i tworzą wrażenie ogrodzenia.
Biały kolor domu, który dominuje na zewnątrz, współgra ze zmieniającymi się porami roku. W zimie dom miesza się ze śnieżnym otoczeniem, a w lecie kontrastuje z zielenią łąk. 
W projekcie wykorzystano kamienie, które znaleziono na działce, a dynamikę podziału domu na różne sekcje podkreślają jeszcze niskie mury oporowe. Dwa prostopadłe skrzydła wydzielają teren zewnętrznego podwórza, które nabiera bardziej prywatnego charakteru. Zewnętrzny, wysoki kominek tworzy kontrast dla niskiej, poziomej zabudowy zewnętrznej.
Kształt głównej części domu nawiązuje do tradycyjnej zabudowy długich domów, które są spuścizną nie tylko Europy, ale też części Ameryki Północnej. Wszystkie pomieszczenia wewnątrz budynku doświetlone są sporą ilością naturalnego światła i mają odpowiednią wentylację. Starannie rozmieszczone okna dachowe dodatkowo doświetlają wnętrze miękkim światłem, przyciągając wzrok ku chmurom, słońcu i wciąż zmieniającemu się niebu.
Podłużny kształt domu pozwala na odpowiednią organizację przestrzeni wewnętrznych, które mają sporą powierzchnię, ale nie tracą swej rodzinnej prywatności. W centrum domu znajdują się kuchnia, jadalnia i przestrzenie dzienne, a po bokach budynku ulokowano wygodne sypialnie.
Wnętrze ma ciepły charakter, który nadaje mu wykorzystane w wielu miejscach drewno. Podłogi i ściany wykończone są jasnym dębem i drewnem cedrowym, a pomalowane na biało sufity podkreślają dużą przestrzeń i niwelują granice pomieszczeń.
Cały budynek został zaprojektowany tak, by mógł „starzeć się z wdziękiem”, służąc rodzinie przez wiele pokoleń.

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne