Comporta Modern Manuel Aires Mateus

Śmiałość projektu Comporta Modern

Architekt Manuel Aires Mateus czerpie inspirację z tradycyjnych domów Alentejo dzięki uderzającej formie i niecodziennej wizji. Położony na skraju małego łańcucha wzgórz ze spektakularnymi widokami na wybrzeże Atlantyku, ten niesamowity dom wakacyjny w Portugalii znajduje się na ponad siedemnastu akrach rodzimego lasu śródziemnomorskiego z gajami oliwnymi, cytrynowymi i pomarańczowymi w pięknym regionie Alentejo.

Betonowa willa wypoczynkowa Comporta Modern

Ukończony w 2015 roku przez architekta Manuela Aires Mateusa i przedstawiony w Elle Decoration Germany Comporta Modern stanowi kolejny śmiały projekt karierze architekta. Śmiały, ponieważ jak na dom wakacyjny STODOŁA o nazwie Comporta Modern nie kojarzy się z klasycznymi willami wypoczynkowymi zamożnych obcokrajowców. Surowość bryły nie wtapia się w tło.

Zainspirowany charakterystyką tradycyjnych domów Alentejo architekt odchodzi bowiem w tonie, czerpiąc zarówno z nowoczesnej formy i funkcji, jak i naturalnych elementów. Złożona z czterech oddzielnych konstrukcji betonowa konstrukcja jest mocno współczesna i minimalistyczna w stylu. Z jasnymi, spokojnymi wnętrzami i dużymi oknami, zapraszającymi na zewnątrz już bardziej jawi się jako dom wakacyjny. Comporta Modern zaprojektowana z mieszanką współczesnych i zabytkowych mebli oraz plamami kontrastujących kolorów i faktur, w efekcie stworzono swobodną i elegancką bryłę.

Przestrzeń

Główna część dzienna jawi się jako jasna i otwarta przestrzeń z przytulnym kominkiem. Obejmuje w pełni wyposażoną, nowoczesną kuchnię i jadalnię oraz główną sypialnię z luksusową marmurową wanną. Każdy z trzech niezależnych bungalowów mieści dwuosobową sypialnię z łazienką, a wszystkie zorientowano ze wschodu na zachód. Oczywiście z widokiem na morze i dostępem do wschodniego patio z widokiem na trawnik i sady. Po zachodniej stronie, większe patio ogrodowe oferuje dodatkową przestrzeń relaksu i podziwiania widoków. Nie zapominajmy o ogrodzie warzywnym, w którym można zjeść sezonowe smakołyki.

Lokalizacja: Melides, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne