Confluence House

Dom o nazwie Confluence House to spełnienie marzeń pewnego rybaka ze stanu Montana w USA. Dom stoi w miejscu, w którym spotykają się dwie rzeki w pobliżu miasta Whitefish. Ma służyć rodzinie i przyjaciołom właściciela.
 
Projekt domu, za który odpowiada zespół firmy Cushing Terrell, został dostosowany do otaczającego go krajobrazu, stając się raczej dodatkiem do otoczenia, a nie interwencją w krajobraz. Budynek otwiera się na dynamizm i bujną roślinność okolic rzecznych, a widoczne z oddali góry tworzą tło dla pięknych, naturalnych widoków.
 
Całość składa się z trzech konstrukcji, które przyjmują luźną formę trójkąta, dopasowując się do dwóch rzecznych skarp. Projekt obejmuje dom główny, domek dla gości oraz budynek pełniący funkcje użytkowe, w którym mieści się garaż oraz warsztat na drewno. Ten ostatni budynek osłania też pozostałe od strony drogi dojazdowej. Trzy formy tworzą osłonięty dziedziniec centralny.
 
Budynki mieszkalne zamyka płaski dach, który pozwala ukryć cały kompleks w linii horyzontu. W domu głównym urządzono zwykłe przestrzenie dzienne oraz studio, pokój muzyczny z pianinem, duży przedpokój i spiżarnię. Architekci zastosowali taki model planowania, który pozwala uniknąć tworzenia dodatkowych korytarzy. Domek dla gości oddzielony jest od budynku właścicieli, zapewniając wszystkim większą prywatność i łącząc się z nim jedynie osłoniętą werandą. W tej konstrukcji urządzono dwa apartamenty, które można połączyć w jedną, dużą przestrzeń rodzinną. Osłonięta weranda została przygotowana do wspólnego oglądania filmów, dzięki czemu może w razie potrzeby stać się zewnętrznym kinem dla wszystkich mieszkańców.

Od strony ulicy całość przesłania garaż i warsztat, które oddzielone są zadaszonym przejściem. To właśnie przez nie wchodzi się na teren nieruchomości i sam wewnętrzny dziedziniec, który obsadzony jest rodzimymi, odpornymi na suszę gatunkami roślin, nawiązującymi do dalszego otoczenia domu. Przez dziedziniec płynie strumień, który zbiera również wodę deszczową z systemu rynien. Na dachu garażu i studia stworzono duży system wykorzystujący energię słoneczną.
 
Materiały wykorzystane na zewnątrz zostały dopasowane nie tylko do krajobrazu, ale także lokalnego klimatu. Dach jest metalowy, a elewacja została wykonana z barwionego na ciemno, pozyskiwanego lokalnie drewna oraz kamienia. Duże, ciągnące się od podłogi po sufit okna otwierają wnętrza na widoki na dolinę, rzeki oraz położone dalej góry. Wewnątrz dominują betonowe podłogi, które subtelnie nawiązują do koryt lokalnych rzek. Ciepły kontrast dla betonu stanowią naturalne kolory oraz miękkie tekstury drewna.

Lokalizacja: Whitefish, Montana, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne