Creech Hill

Creech Hill nowym lokatorem

Creech Hill stanął na miejscu swojego poprzednika z XIX wieku. Cegła oraz szkło tworzą nowoczesny klimat z równoczesnym ukłonem w stronę poprzedniego lokatora lokalizacji.

Creech Hill ukłonem dla historii

Nowo wybudowany Creech Hill zastąpił mały XIX-wieczny domek. Oryginalna chata, będąca bardzo prostym dwupiętrowym kamiennym domem wiejskim, cierpiała z powodu kilku raczej niewrażliwych XX-wiecznych zastosowań architektonicznych, w tym oranżerii UVPC. Niemniej w planach była ingerencja zespołu architektonicznego Studio Mark Ruthven w istniejąca bryłę. Jednak marzenia na wzbicie się ponad architektoniczne chmury legły w gruzach w momencie, kiedy badania kontrolne lokalizacji oraz stanu budynku okazały się negatywne w wyniku. Brak odpowiedniego fundamentu budynku uniemożliwił ingerencję, a nawet postawienia nowego budynku na nich.

Architekci ze Studio Mark Ruthven nie poddali się jednak pierwotnej wizji wplecenia kawałka historii w swój projekt. Creech Hill bowiem pod względem skali oraz wyglądu przypomina swojego starszego poprzednika. Architekci zaprojektowali nową bryłę również tak, by ta wpisywała się w charakter oraz styl okolicznych domów.

Technikalia

Wewnętrznie układ zaaranżowano w sposób tradycyjny, z przestrzeniami otwartymi na parterze przeznaczonymi dla wypoczynku i codziennych zajęć. Z kolei piętro stanowi część prywatną, sypialnianą, którą doświetlono za pomocą okien dachowych. Wnętrze utrzymano w tonacji bieli, brązu oraz szarości. Dodatki czy niezbędniki zostały starannie dobrane, by nie odbierać uwagi od bryły, a jednak zachwycać. Spójrzmy na wyposażenie łazienek, instalacje sanitarną, uchwyty szaf czy kominek z ceglaną wnęką.

Nie zapomniano o ukłonie w stronę historii. Ta nowoczesna STODOŁA otrzymała oranżerię, przypominającą tą z poprzedniej chaty, pod którą przepływał sztuczny potok. Potok z kolei łączy przedni ogród z tylnym, tworząc harmonijną całość. Co do oranżerii – zbudowana jest ona z przeszkleń, które idealnie kontrastują z cegłami budynku. W chłodne dni i wieczory oranżeria ocieplana jest klimatyczną kozą. Piaskowe tony, szkło oraz zieleń otoczenia sprawiają, że klimat włoskich wakacji jest obecny na tej posesji. Również w stylu STODOŁOWYM na terenie Creech Hill umieszczono budynek gospodarczy, wybudowany w tym samym charakterze co główny budynek.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne