CRN House

Ten dom został zbudowany na skraju szwajcarskiej wioski Volleges, a jego mieszkańcy cieszą się niezwykłymi widokami na dolinę Entremont.

Miejscowe regulacje prawne, które narzucają wykorzystanie drewna i elementów murowanych w takiej samej ilości zmuszają do szukania nowych rozwiązań skutkujących połączeniem tych dwóch materiałów, unikając jednocześnie powszechnie znanych modeli.

Przestrzenie dzienne w tym domu znajdują się na parterze, a duży salon ma podwójną wysokość, która pozwala wyeksponować belki konstrukcji. Na pierwszym piętrze są pokoje domowników oraz antresola z balkonem nad salonem. Dom otoczony jest trzema tarasami, które mają zadaszenie i są przedłużeniem przestrzeni wewnętrznej. Garaż oraz pomieszczenie techniczne znajdują się poza głównym budynkiem, aby zwiększyć przestrzeń użytkową. Ze względu na ograniczenia czasowe oraz budżetowe, cała budowa została zakończona w ciągu zaledwie ośmiu miesięcy.

Lokalizacja: Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne