Czarno-drewniana przybudówka z wysokim sufitem

Australijskie studio architektoniczne FIGR zaprojektowało nowoczesną przybudówkę do jednego z domów w Melbourne. Budynek ma pochylony dach przykryty czarną blachą, która przechodzi na ścianę. Pozostała elewacja to deski odporne na wilgoć.

Specjalna konstrukcja zaprojektowana przez architektów stworzyła wysoką i otwartą przestrzeń, w której zmieścił się salon, jadalnia, kuchnia i strych. Sofa w niewielkim salonie ustawiona jest w stronę czarnego kominka, który spoczął na niskiej półce wykonanej na zamówienie. Ta półka w dalszej części zamienia się w ławkę, która ciągnie się w dwie strony, dochodząc do drzwi prowadzących na taras i podwórko.

Za kanapą urządzono małą jadalnię. Drewno na ścianach podkreśla wysoki sufit i tworzy piękne tło dla stołu i krzeseł.
W kuchni powstała duża wyspa z czarnymi akcentami, które doskonale współgrają z czarnymi elementami na antresoli, a lustrzany panel nad meblami powiększa wnętrze, odbijając zieleń z podwórza.

Na antresolę wchodzi się po oryginalnej drabinie, która sama w sobie stanowi element ozdobny i w ciągu dnia może być zawieszona na ścianie.

W łazience ściany wyłożono pionowymi płytkami i tu również wprowadzono czarne akcenty. Zmieściła się tu wolnostojąca wanna oraz minimalistyczny szklany prysznic, który nie blokuje światła wpadającego do dalszej części łazienki.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne