Datum House

Ta rezydencja w Australii, wykorzystując formę dachu oraz materiały podobne do tych, które pojawiają się w otaczających ją domach jest nową interpretacją tradycyjnych elewacji i dachów swych wiktoriańskich sąsiadów.

Nowy dom rodzinny, który stoi w na przedmieściach Ascott Vale w północno-zachodniej części Melbourne w Australii, został zaprojektowany przez studio FIGR. Ma dwie przestrzenie dzienne, kuchnię, jadalnię, studio, cztery sypialnie, trzy łazienki, trzy tarasy zewnętrzne oraz osłonięte miejsce rozrywki. W sumie ma powierzchnię blisko 190 m2 i został zbudowany dla powiększającej się, pięcioosobowej rodziny.
 

Zewnętrzna część budynku czerpie inspiracje z klasycznych, wiktoriańskich domów, które znajdują się w tej okolicy, a cały budynek został zaplanowany tak, by tradycyjny, dwuspadowy dach znajdował się na podobnej wysokości do swych sąsiadów.

Architekci zastosowali podział przestrzeni na poziomy, aby dostosować się do pochyłej działki. Okna zostały zaplanowane tak, by wpuszczały do wnętrza optymalną ilość naturalnego światła, tworząc jednocześnie ramy dla widoków.

Dom podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze znajduje się otwarty salon, podłużna kuchnia oraz strefa jadalni – z podwórkiem od strony południowej oraz centralnym podwórzem od północy.
Pierwsze piętro ma studio wyłożone dywanem, sypialnię główną oraz pralnię. Trzy sypialnie dzieci oraz dwie łazienki znajdują się na najniższym poziomie.

W głębi kuchni można znaleźć narożne miejsce do wypoczynku w ciągu dnia, które po otwarciu okna otwiera się na tylne podwórze. Dzięki temu duże okno pozwala cieszyć się domownikom wygodą przebywania na świeżym powietrzu.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne