Davis Residence to dom, który powstał przy ulicy eklektycznych domków

Davis Residence to dom, który powstał przy ulicy pełnej eklektycznych domków letniskowych w tzw. stylu Bach. To mała, nowozelandzka, nadbrzeżna enklawa, którą definiują niewielkie budynki przeznaczone na wypoczynek letni lub weekendowy.

Właściciele domu poprosili firmę Barry Conor Design o projekt, który będzie bardziej nowoczesną interpretacją klasycznego domku przy plaży. Ich dom miał być wypełniony światłem przez cały rok, a ze względu na swą lokalizacją – miał też zapewniać wystarczająco dużą przestrzeń do przyjemnego spędzania czasu w leniwe, letnie wieczory.

Klienci chcieli, by układ parteru obejmował główne przestrzenie dzienne oraz ich własny apartament. Na piętrze miały powstać dodatkowe sypialnie i łazienka, które będą służyć rodzinie i przyjaciołom, jeśli zapragną spędzić z nimi więcej czasu.

Architekci zaproponowali stworzenie dwóch form w stylu nowoczesnej stodoły. Mniejsza konstrukcja obejmuje wejście, przestrzeń funkcyjną oraz gabinet, a całość bezpośrednio nawiązuje do biegnącej tuż obok uliczki. Budynek jest połączony z prostym garażem o prostokątnym kształcie, sąsiadującym z podjazdem i pergolą. W ten sposób projekt zyskał odpowiednie „stopnie” i skalę, która lepiej wtapia cały projekt w klimat lokalnej architektury.

Lokalizacja: Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne