Devon Valley House

Devon Valley House otulony naturą doliny

Devon Valley House położony jest w malowniczej dolinie Devonshire, którą otula wzgórze, przez co nowoczesna STODOŁA ukryta jest przed wzrokiem niewtajemniczonych.

Pierwotnym założeniem, które przyświecało wznoszeniu Devon Valley House było stworzenie współczesnego domu rodzinnego, który wtapiałby się w tło natury go otaczającej. Devon Valley House zastąpił zniszczony wiejski dom, na nowo dodając uroku krajobrazowi, nie kradnąc jego blasku. Właśnie na kanwie poprzednika, dom z doliny odpowiada bryłą i stylem wiejskiemu domowi. Jednak nowoczesna STODOŁA z doliny zyskała współczesny charakter.

Wnętrze domu zachwyca przestronnością, bowiem plan parteru jest w prawie całości przestrzenią otwartą. Część wypoczynkową od kuchni oraz jadalni oddziela ściana, w którą wbudowany jest kominek wraz z kominem.

We wnętrzu nowoczesnej STODOŁY wykorzystano prostą paletę materiałów, kłaniając się lokalnym tradycjom budowlanym, jednocześnie wykorzystując nowoczesne metody. Do wnętrza idealny kontrast wprowadza ciemnoszary kamień, który został pokryty praktycznie w całości kamieniami zachowanymi z rozbiórki wiejskiego poprzednika. Opozycję do niego stanowi szkło i betonowa podpora, rozciągnięta niemal na całą szerokość Devon Valley House.

Wplecenie nowoczesnej STODOŁY w krajobraz stanowiło kluczowe posunięcie dla architektów. Do drzwi budynku prowadzi kamienna ścieżka wyłaniająca się z wypełnionej żwirem fosy. Ideą projektu jest fuzja budownictwa i ogrodnictwa, czyli credo krajowej architektury brytyjskiej.

Lokalizacja: Devon Valley, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne