Nowoczesna stodoła

Działka znajduje się na obrzeżach wioski Charentilly, w rejonie objętym ochroną zabytków.
Teren w tym miejscu ma stromy spadek w osi północ-południe. Dostęp do działki możliwy jest od strony wyższej, która znajduje się w części południowej nieruchomości. Okolice tego miejsca to z jednej strony duże przestrzenie pól, ale po stronie północnej działki w bliskim sąsiedztwie znajduje się las.

W chwili obecnej ten dom jest „hybrydą”, która idealnie wpasuje się w przyszły rejon podmiejski, który ma być dominujący w okolicy. Jednocześnie cała konstrukcja stanowi pewien rodzaj ramy dla niezwykłych widoków, które rozciągają się w kierunku północnym.

Ten dom ma charakter typowy dla tutejszych stodół – ma duże powierzchnie dachu, długą formę i spore otwory w fasadzie, które podkreślają jeszcze duże „wrota” wejściowe. Przeszkloną ścianę przesłania oryginalna konstrukcja z drewna, która jest rodzajem żaluzji. Taki projekt wydaje się świetnie pasować do swego otoczenia.

Dom w rzeczywistości jest zestawem dwóch budynków, a jeden z nich to zamknięty garaż.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: Atelier RVL architects



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej