Dom Autora autorstwa Sleth - the Author's House in Denmark

Dom Autora, czyli miedziana STODOŁA

The Author’s House, czyli w wolnym tłumaczeniu Dom Autora to pokryta miedzią nowoczesna STODOŁA w duńskim lesie. Las nad jeziorem na obrzeżach Aarhus w Danii jest tłem dla tej pokrytej miedzią idylli pisarza, zaprojektowanej przez biuro architektury i krajobrazu Sleth.

Dom Autora projektu Sleth

Sleth, praktyka architektoniczna z biurami w Kopenhadze i Aarhus, zaprojektowała Dom Autora jako pełnoetatową przestrzeń do pracy dla swojego klienta. Budynek został zaprojektowany tak, aby wykorzystać jego naturalne położenie. Z dużymi przesuwanymi szklanymi drzwiami, które otaczają widoki we wszystkich kierunkach i pozwalają na wyciągnięcie przestrzeni mieszkalnej na zewnątrz.

„Obszar jest tak bujny i piękny, że chcieliśmy naprawdę uchwycić jego istotę, aby spróbować stworzyć płynne przejście między wnętrzem a zewnętrzem” – wyjaśnił Søren Leth, który jest jednym z dwóch założycieli Sleth. „Było to również bardzo ważne dla naszego klienta, ponieważ pracuje zarówno na zewnątrz, jak i w środku i inspiruje się krajobrazem”.

Budynek ma profil dwuspadowy, a powstał na fundamentach poprzedniej bryły. Przepisy planistyczne nakazywały, aby budynek miał taki sam prostokątny zarys jak jego poprzednik. Był to główny bodziec do zaprojektowania budynku o profilu dwuspadowym i prostym układzie. Duże drzwi przesuwne pozwalają na rozszerzenie przestrzeni życiowej na zewnątrz.

Rozmieszczenie przestrzenne

Parter na planie otwartym mieści dużą pracownię podzieloną na dwie przestrzenie centralnym paleniskiem i kominem. W przestrzeni znajduje się aneks kuchenny. Na jednym końcu znajduje się osobna łazienka i hol wejściowy. Tymczasem poddasze może służyć do przechowywania lub jako miejsce do spania. Dom Autora powstał z myślą o potrzebach klienta, głównie jako miejsce do pracy i inspiracji, ale jest też loft z miejscem na nocleg. Hybryda pracowni oraz domu.

Paleta materiałów została dobrana tak, aby jak najlepiej wtopić budynek w krajobraz. Miedziane okładziny ścian zewnętrznych i dachu nie są tu przypadkowe. Są one najbardziej charakterystycznym znakiem tej nowoczesnej STODOŁY, ponieważ jej czerwonawo-brązowa miedziana skóra, w końcu utleni się do zielonego odcienia. Na ten moment miedziana elewacja komponuje się z tłem rosnących na działce buków miedzianych.

Materiał nowoczesnej STODOŁY

Oprócz miedzi, dominującym materiałem budowlanym jest drewno dostarczane przez duńskiego producenta. Wnętrze zbudowane i zaaranżowane jest z daglezji. Deski daglezji obramowują wnętrze budynku, zapewniając ciepło i dobrą akustykę, tworząc jednocześnie meble do zabudowy i regały. Podłoga jest betonowa, ale wyłożono ją kamieniami, aby stworzyć bardziej naturalną estetykę. Ta powierzchnia przechodzi na taras, aby przestrzeń wewnętrzna i zewnętrzna wyglądały jak jedność.

Jest jeden element, który wyróżnia się z naturalnej palety barw. Sleth wybrał głęboki odcień niebieskiego – podobnie jak odcień używany przez artystę Yvesa Kleina – aby wyróżnić ściany kominka i łazienki. Niemniej to kominek stanowi punkt zwrotny tej nowoczesnej STODOŁY.

Choć Dom Autora to dość mały projekt, uosabia dwie cechy, które ostatnio stały się bardzo ważne w po pandemicznej rzeczywistości – oferuje oddzielenie domu od życia zawodowego i możliwość obcowania z naturą.

Lokalizacja: Aarhus, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne