Dom dla fotografa

nowoczesna STODOŁA, która wtapia się w łagodne, trawiaste zbocze

Działka, z którą Inwestor zgłosił się do studia architektonicznego ValArch atelier na pierwszy rzut oka nie sprawiała wrażenia trudnej do zagospodarowania. Spokojna, podleśna lokalizacja z niewielkimi pagórkami, okazała się jednak nie lada wyzwaniem, między innymi dlatego, że leży na terenie Beskidzkiego Obszaru Chronionego Krajobrazu.

Tworząc projekt, zarówno architekci jak i Inwestor, nie chcieli rezygnować z urokliwej rzeźby terenu. Zależało im także na ciekawej, niekonwencjonalnej bryle. Postanowiono zatem połączyć oba elementy, wydobywając z nich to co najlepsze. W wyniku tych działań udało się zatrzeć granicę pomiędzy domem a terenem, niemal wtapiając budynek w pagórek. Dodatkowo zrezygnowano z ogrodzenia, aby jeszcze bardziej połączyć dom z otaczającym krajobrazem.

Układ parteru wyraźnie podzielono ze względu na funkcjonalność. Od wejścia zaprojektowano część wspólną dla rodziny oraz wejście główne do studia fotograficznego znajdującego się na poddaszu. W głównej części dziennej znajduje się kuchnia, jadalnia i salon. Odrębne parterowe skrzydło stanowi przejście do ogrodu, a jego dach stanowi łąka. W skrzydle znajduje się sypialnia z łazienką wspólną dla całego domu.

Strych podzielono na pół. Jedna część należy do pracowni, można z niej przejść na zielony dach – łąkę, drugą przeznaczono na pokoje dla dzieci. Połączenie materiałów takich jak drewno i szkło, widoczne jak zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Cały budynek to 150 m2 powierzchni użytkowej.

Lokalizacja: Valašská Bystřice, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne