Nowoczesna stodoła

Projekt wolnostojącego domu letniskowego położonego na wzgórzu w Hohenthurn w Austrii.
Założeniem było dostosowanie budynku do rodzaju domu górskiego, pod kątem zarówno projektu, jak i wykorzystanych materiałów.

Budynek ciągnie się ze wschodu na zachód i położony jest na piwnicy wykonanej ze zbrojonego betonu, która tworzy zarówno fundamenty budynku, jak i schowany częściowo w ziemi dolny poziom domu.

Budynek ma ściany wykonane ze zbrojonego betonu oraz konstrukcję z twardego drewna, obite typowym dla regionu gontem.

Ten sam rodzaj gontu wykorzystano na spadzistym dachu, dzięki czemu dach i ściany zewnętrzne wyglądają jak jedna powierzchnia.

Balkon wychodzący na stronę południową jest jednocześnie punktem widokowym na góry i dodatkowo podkreśla bezpośredni związek domu z otaczającą go przyrodą, stając się jednocześnie jej uzupełnieniem. Duży komin zakotwiczony w ziemi stanowi charakterystyczny punkt w pobliskim krajobrazie.

Cechy, które wyróżniają ten projekt, to także ogromne okna, które wystają ze ściany budynku dzięki pokrytym aluminium ramom.

Lokalizacja: Hohenthurn, Austria
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej