Dom jednorodzinny w Hiszpanii

Ten dom to wędrówki, codzienne życie i łapanie chwili… Tworzy go seria pomieszczeń, które spoczęły na pozostałościach starej, tradycyjnej, wiejskiej zabudowy, ale nie mniej ważne są też detale, które spajają całe pokolenia. To stół ustawiony pod liśćmi glicynii, który przez dziesięciolecia był świadkiem wielu rodzinnych i przyjacielskich spotkań. To też pobliski basen, który wielokrotnie przyciągał bliskie obie osoby, łącząc ich przy wspólnej zabawie. Te wszystkie elementy stały się początkiem dla przestrzeni, która tworzy idealne miejsce do codziennego życia.

Projekt tego domu o powierzchni 290 m² stworzyli architekci z firmy Irisarri Piñera Arquitectos, czerpiąc inspirację z historii tego starych zabudowań i całej rodziny. Doskonale wykorzystali pochyły teren, zdobiąc go małymi tarasami i skupiając przestrzenie odpowiednio do słońca przesuwającego się nad pobliską doliną. Architekci nie zapomnieli o długich letnich dniach i upale, który wtedy towarzyszy mieszkańcom oraz o poszukiwaniu światła w czasie, kiedy zbliża się już zima. W tym projekcie chodziło bowiem o wszystkie, drobne chwile, które towarzyszą nam każdego dnia.

Ten dom to kwestia doświadczania pokoleń, ciągłości i sąsiadujących ze sobą przestrzeni, które w jednym miejscu pachną nowością, a w drugim łączą się z wyraźnymi ruinami. To trzy elementy zebrane w jedną linię w taki sposób, by tworzyły przestrzenie komplementarne. Tak właśnie powstały miejsca, które inaczej filtrują światło, tworzą inny klimat i zapewniają inną prywatność. To miejsca, które łączą różne krajobrazy z różnymi momentami.

Najbardziej prywatne przestrzenie tego domu znalazły się na obu jego końcach, a pomiędzy nimi powstała ciągła przestrzeń, która adaptuje się do topografii działki. Pozostałości istniejącego tu wcześniej budynku zostały potraktowane jako ruiny wzmacniające murowane ściany, które współdziałają w tym projekcie z betonem. Architektom udało się wzmocnić prywatny charakter budynku, wykorzystując jednocześnie jego historię, którą umiejętnie połączono nowymi elementami architektury.

Betonowa płyta dostosowana została do topografii działki i definiuje ciągłość przestrzeni, która wyznacza różne miejsca jak kolejne warstwy. Działa ona jak aktywna membrana, dopasowując się do potrzeb mieszkańców, którzy w tym domu mogą cieszyć się każdą chwilą wspólnego lub indywidualnego życia.

Lokalizacja: Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne